Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Odświerzanie strony co ileś sekund.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
minister1234
Witam wszystkich.

Otóż chciałem napisać skrypt, który byłby umieszczony w jednym z moich plików np. w pogoda.php . Skrypt miałby za zadanie co 5 sekund odświeżyć stronę.

Myślałem nad: function refreshPage() ale cos mi nie wychodziło....

Macie może jakieś pomysły ?

kamil4u
Użyj AJAX i zwal całą robotę na JavaScript. Dzięki temu będziesz odświeżał jak gdyby tylko część strony odpowiedzialną za pogodę i nie będzie to irytujące dla użytkownika.

Do poczytania:
- AJAX
- setInterval

Przy AJAX-sie wygodnie jest posłużyć się gotowcem. Np. biblioteką jQuery. Aczkolwiek samemu też jest dość łatwo zaimplementować AJAX.
Poczytasz to pytaj to czego nie rozumiesz.

Pozdrawiam
minister1234
Kumpel mi doradzał w samym PHP.

function refreshPage($destination, $seconds)

{

print "<meta http=equiv="refresh" content="$1; <--- tu odswierza co iles 1 sekunde
url=$link do twojej strony">"; <--- ktora ma strone odswierzac

}

Wg. mnie cos tu jest nei tak ...
kamil4u
Źle Ci doradzał. Jak będziesz tak odświeżał stronę to użytkownik nie będzie zachwycony.

Jeśli mimo to się uprzesz to bez procenta przy 1. Generalnie w ogóle nie musisz korzystać z PHP, a po prostu z HTML-a.
Już nie mówiąc, że nie ma czegoś takiego jak "<--". Chyba, że dodałeś to na potrzeby postu. Zamiast print, używaj echo.

Na początku w ogóle zrób to w czystym HTML-u, a dopiero potem( jak uznasz, że jest taka potrzeba ) przenieś to na PHP. Choć najlepiej będzie jak posłuchasz mnie smile.gif
minister1234
Okay. Dzięki za pomoc !

Zamieniłem na sam HTML i o wiele łatwiej było można użyć skryptu.

<meta http-equiv="refresh" content="3; url=pogoda.php">

Skrypt (jeśli mogę tak nazwać tą linijkę) ma za zadanie po 3 sekundach się odświerzyć a następnie przenieść się na stronę wpisaną po znaku 'równa się' (url= ">).
Dzięki temu co 3 sekundy przenosi stronę do pogoda.php ale, że tam jest SAM SKRYPT to sie tylko laduje smile.gif I oto mi właśnie chodziło. Może mnie nie rozumiesz dlaczego chodziło mi o taki wynik tego skryptu, ale jeżeli byłbyś ciekaw to zapraszam na GG i jeszcze raz dzięki za pomysł z zamianą na HTML !

Pozdrawiam i Wesołych Świąt !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.