Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Integracja paginacji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hussar025
Witam!
Dopiero zaczynam naukę z PHP. Najlepszą metodą nauki dla mnie jest po poznaniu podstaw pisanie (w tym przypadku) kodu przy pomocy różnych poradników. Tak jest i tym razem, jednak wyjątkowo nie mogę sobie poradzić.
Przy pomocy pewnego poradnika napisałem prosty system newsów. Teraz wypadałoby napisać do niego stronicowanie. Początkowo zacząłem się nad tym zastanawiać sam, później w ruch poszło Google. Znalazłem co mi było trzeba - tutek pokazujący jak zrobić by to działało. Niestety mam taki problem. Otóż wyświetlenie newsa odbywa się za pomocą takiej pętli
  1. while($show = mysql_fetch_array($query)){
  2. echo($show['name'].' ');
  3. }
Oczywiście gdy zmienię name na nazwę jakiegoś nagłówka z bazy to wyświetlają mi się wszystkie rekordy spod tej nazwy (mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi smile.gif). Mam jednak problem jak wyświetlić w tym miejscu newsy.
Oto sposób w jaki robię to bez paginacji:
  1. include("polacz.php");
  2. $query = mysql_query("select * from news order by id DESC");
  3. while($rekord = mysql_fetch_array($query))
  4. {
  5. include("skrot.php");
  6. @$naz .= '<li><h2><a href="news.php?id='.$rekord[0].'">'.$rekord[1].'</a></h2> Autor: '.$rekord[3].' <br /> <p>'.substr($rekord[4], 0, 500).''.$kr.'<a href="news.php?id='.$rekord[0].'"> [Czytaj dalej]</a></p></li>';
  7. }
  8. echo '<ul>'.$naz.'</ul>';

(wygłuszenie błędu w linijce szóstej jest przed jedną z linijek, ponieważ bez tego wyświetla się pewien nie mający jednak znaczenie dla działania skryptu, usunięcie kropki przed znakiem równości powoduje wyświetlanie tylko jednego newsa).

Czy moglibyście mi pomóc? Czy przekracza to już barierę pomocy forumowej?
Pozdrawiam
Gość
jake dane wyrzuca ci ta twoja paginacja?
Bateria
No przecież z tego co widzę wszystko jest tam w prosty i w miarę logiczny sposób wytłumaczone.
Do pobierania newsów tworzysz zapytanie:
  1. $pobierz_newsy = mysql_query("SELECT * FROM news LIMIT $odkad, $wynikow");

No i je wyświetlasz:
  1. while($show = mysql_fetch_array($pobierz_newsy)){
  2. //wypisujesz nazwy pol do wyswietlania z bazy danych np:
  3. echo($show['nazwa_pola_z_db);
  4. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.