Witam serdecznie.
Chcę napisać system kar, który będzie polegał na naliczaniu procentów za każdy użyty wulgaryzm. Mam tabelkę z wpisami w bazie danych, i potrzebuję sprawdzić każdy wpis, czy nie zawiera jednego z X wulgaryzmów.

1. zakazane słowa gdzie najlepiej zapisać - w tym samym pliku stworzyć funkcję, tabelę, czy pobierać z bazy danych? za chwilę wyjaśnię, że chodzi mi najbardziej o szybkość działania skryptu,
2. jak sprawdzić wszystkie logi efektywnie? nie chcę, aby przy przykładowych 200 wpisach, sprawdzało każdy tekst z tymi X wulgaryzmami.

Przyjmijmy, że mam 80 możliwych zakazanych słów, sprawdzając to z dwustoma wpisami, wychodzi mi sporo kombinacji. Dlatego moim trzecim pytaniem jest, w jaki sposób to zrobić, aby całość sprawdzona była dość szybko? Jeżeli w grę ma wchodzić tylko jednorazowe sprawdzanie i naliczanie tych przyjętych przeze mnie procentów, to nie ma problemu, daruję już sobie za każdym razem wykonywanie tego skryptu, bo przecież "prawo nie działa wstecz" smile.gif Liczę na poważne odpowiedzi. Dziękuję.