Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] sklep / funkcja dodawania do koszyka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
slawo
Witam, pisze sobie taki mini sklepik internetowy. Mam katalog produktów. I jak napisać aby po kliknięciu "dodaj do koszyka" utworzyła się lista do której będą dopisywane produkty dodane do koszyka. Załóżmy, że można zamawiać bez logowania to jak mam segregować te produkty w koszyku? Według ip tego co zamawia? Jak się piszę takie rzeczy? Chodzi mi o strukturę w bazie? Sesje się jakoś wykorzystuje?

Myślałem żeby zrobić tak. Ktoś wchodzi klika. utwórz nowe zamówienie. W bazie tworzy się rekord z jego IP i do tego rekordu są podpinane zamówione produkty. Ale to bz sensu.
mortus
Wykorzystywanie tutaj IP nie zda egzaminu, bo wielu użytkowników ma zewnętrzny adres IP. Jeśli dodawanie do koszyka ma się odbywać bez potrzeby zalogowania się do serwisu, to trzeba się posłużyć mechanizmem sesji (ciasteczko o długim czasie "ważności") lub ewentualnie evercookie i wykorzystywać do identyfikowania użytkownika unikalny identyfikator np. id sesji.
jeremiash
Ja bym na Twoim miejscu dodawał pozycje do zmiennej tablicowej. Jeszcze lepiej, jeśli zrobisz to obiektowo tworząc prywatną klasę , która korzysta z pewnego interfejsu (zdefiniowanych metod, które mogą zostać wykonane). Wówczas obiekt tej klasy będzie Twoim koszykiem, a wewnątrz niego zmienna tablicowa i zdefiniowane, przywołane metody. No ale wracając do ściśle zadanego pytania, to ja bym stworzył tablicę wielowymiarową i tam wrzucał id_produktu oraz ilość , a potem dopiero podczas finalizowania zamówienia przenosił to do bazy w dwóch trybach: zamówienie nie potwierdzone i zamówienie potwierdzone - jako np. pole typu boolean. Nie wiem jak chcesz potwierdzać zamówienie: smsem ... ? Wówczas zmieniasz ten stan z 0 na 1 i już. Przy zapisie do bazy oczywiście sprawdzać jaki vat jest dla danego produktu, cana z ilość i obliczyć sumę końcową.

może po numerze telefonu zamiast IP komputera ?
slawo
po numerze telefonu nie. Chodzi o to, żeby gościa, który wchodzi i chce coś kupić utożsamić i przypisać do niego produkty, które kupił o tak teraz może jaśniej napisałem wink.gif Tak myślałem, że z tymi ciasteczkami. Nigdy z tego nie korzystałem, muszę poczytać lektury trochę.

Macie jakieś przykładowe zastosowania tych ciasteczek?

Dłuugo szukałem. Wykorzystam sesje i session_id(); na podstawie którego będę dodawał produkty do koszyka. Dobry pomysł?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.