Dotychczas wykonywałem zlecenia jako freelancer, lecz za parę miesięcy zamierzam podjąć pracę stałą, tylko właściwie zastanawiam się od czego zacząć, gdzie się zgłosić. Podejrzewam, że na początek będzie to musiała być jakaś agencja interaktywna czy coś w tym stylu za niekoniecznie wysoką pensję, ale rozumiem to. Tylko gdzie takich szukać? (szukających pracowników). Mówi się, że biorą każdego, ale gdzie?
Patrzyłem na serwisy typu pracuj.pl, ale z tego co widzę oferty tam są głównie typu "po studiach, 5 lat doświadczenia". W moim przypadku chodzi o to, że jestem teraz na studiach dziennych (państwowych w Warszawie), ale zamierzam przerzucić się na zaoczne (dzienne to za duża strata czasu), a takie kosztują, lecz wstyd wymuszać koszty na rodzicach.
Dodatkowo pytanie nr. 1: Jak wykazać swoje umiejętności? Takich konkretniejszych projektów w moim doświadczeniu jest hmm.... kilka. "Kilka" bo to trochę wstyd powiedzieć, że się robiło mnóstwo projektów dla studentów, o stronach - wizytówkach też chyba lepiej nie wspominać. Jestem dużym pasjonatem security w związku z tym poświęciłem dużo czasu tej tematyce. Ale na rozmowie też nie powiem "włamałem się na prawach roota do X i Y, co prawdopodobnie nikomu w tej firmie nigdy by się nie udało", bo chodzi o znalezienie pracy, a nie nie-ciepłej posadki w więzieniu

Dodatkowo pytanie nr. 2: Czasem widzę oferty, w których są dopiski typu "zatrudnimy studenta / mile widziani studenci". Czy pracodawcy otrzymują jakieś zniżki za zatrudnianie osób aktualnie studiujących, że dają takie dopiski?
Czekam na sensowne odpowiedzi,
Pozdrawiam.