Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy na tworzeniu stron można jeszcze zarabiać?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
piotr3161
Witam,

Ostatnio bardzo dużo czasu poświęcam tworzeniu stron ( kursy video, ksiązki, ebooki). Zdarzyło mi się stworzyć dla klientów szablony allegro i jedną dobrze wyglądającą stronkę na WP. Czy dalej poszukując klientów można dobrze zarobić na tworzeniu stron www/serwisów?. Nie chodzi o to też żeby na samym początku zarabiać 2000 zł ale chociaż 500 ?.
Czy takie serwisy jak themeforest są opłacalne(głównie chodzi o poświęcanie czasu)?

Pozdrawiam
kilab
Tworzysz strony ( kursy video, ksiązki, ebooki) i wykonałeś aż jedną dobrze wyglądającą stronę? ohmy.gif

O co dokładnie chodzi Ci z themeforest?

Odpowiedź na pytanie - można dobrze zarabiać.
piotr3161
Cytat(kilab @ 5.01.2013, 00:19:48 ) *
Tworzysz strony ( kursy video, ksiązki, ebooki) i wykonałeś aż jedną dobrze wyglądającą stronę? ohmy.gif

O co dokładnie chodzi Ci z themeforest?

Odpowiedź na pytanie - można dobrze zarabiać.

z themeforest chodzi mi o to czy warto probowac tam swoich sil wink.gif
dobrze wygladajaca strona(oparta o cms) na poczatkujacego webmastera chyba nie jest smiesznym wynikiem wink.gif?. Zapomnialem dodac ze zrobilem ja za $$$ wink.gif ( tylko ze po znajomosci)
Pawel_W
Cytat(kilab @ 5.01.2013, 00:19:48 ) *

jemu chodziło o to, że uczy się z kursów video, książek, ebooków, a nie sam je pisze, lol biggrin.gif
kilab
Siedzenie po nocach, wybaczcie biggrin.gif

Jeśli chodzi o tworzenie szablonów i sprzedaż na themeforest - opłaca się bardzo. Sam gdybym był grafikiem lub chociaż z jakimś dobrym współpracował, ten serwis byłby głównym celem zarobków. Tylko żeby zarobić, musisz zrobić na prawdę dobrą robotę. Robisz szablon raz, udostępniasz i zarabiasz, zbyt wiele czasu nie musisz więcej poświęcać.

Popatrz ile sprzedaży mają najlepiej sprzedające się szablony i pomnóż przez cenę. Sam ostatnio tylko tam kupuję szablony. Na prawdę dobre pieniążki można tam zarobić smile.gif

ps. może podrzuć linka, będzie łatwiej Ci doradzić jak daleka droga Cię czeka do wysokiego poziomu wink.gif
Pawel_W
Cytat(kilab @ 5.01.2013, 00:49:32 ) *
Popatrz ile sprzedaży mają najlepiej sprzedające się szablony i pomnóż przez cenę. Sam ostatnio tylko tam kupuję szablony. Na prawdę dobre pieniążki można tam zarobić smile.gif

z drugiej strony popatrz ile jest szablonów, które w ogóle się nie zwróciły - wg mnie na themeforest opłaca się startować gdy masz już stabilne zarobki, wtedy ryzyko może się opłacić, startowanie tam od razu może nie wypalić smile.gif
piotr3161
Cytat(kilab @ 5.01.2013, 00:49:32 ) *
Siedzenie po nocach, wybaczcie biggrin.gif

Jeśli chodzi o tworzenie szablonów i sprzedaż na themeforest - opłaca się bardzo. Sam gdybym był grafikiem lub chociaż z jakimś dobrym współpracował, ten serwis byłby głównym celem zarobków. Tylko żeby zarobić, musisz zrobić na prawdę dobrą robotę. Robisz szablon raz, udostępniasz i zarabiasz, zbyt wiele czasu nie musisz więcej poświęcać.

ps. może podrzuć linka, będzie łatwiej Ci doradzić jak daleka droga Cię czeka do wysokiego poziomu wink.gif

Przykładowy projekt który właśnie robie: będzie to szablon wykorzystany na mojej stronie. Wdrożony do WP.
http://tnij.org/tx85

obecnie staram się uczyć każdej rzeczy po trochu tzn. podstawowych zasad grafiki, programowania PHP. Natomiast CSS i HTML myślę że mam w stopniu dobrym+ opanowane.

Czekam na opinię (znając życie będzie bardzo surowa biggrin.gif)
lobopol
Odnośnie zarabiania: jak najbardziej można zarobić, a dodatkowo wyrabiasz sobie portfolio dzięki któremu liczba zleceń rośnie jak i liczba ofert pracy.

Co do layoutu przeciętny, brzydkie niepasujące czcionki, buttony przywodzą mi na myśl bardzo stare czasy. Dla mnie ta strona nie jest zbyt zachęcająca ani za czytelna.
kilab
No rzeczywiście szału nie ma w odniesieniu do topowych prac z themeforesta. Ucz się, pracuj, próbuj, z czasem coraz lepiej będzie wink.gif
piotr3161
nie długo wklepie szablon do CSS/HTML -> później Wordpressa więc może będzie wtedy lepiej wyglądać i z efektami smile.gif
pyro
Witam.

Przy robieniu stron jak w (prawie) każdym zawodzie. Jak umiesz zrobić coś dobrze i schludnie to i uda Ci się zarobić. Wyżej przesłany szablon chociaż nie jest zły, to do profesjonalizmu jeszcze mu daleko, ale według mnie jesteś na dobrej drodze.
Helid
Cytat(piotr3161 @ 5.01.2013, 16:19:13 ) *
nie długo wklepie szablon do CSS/HTML -> później Wordpressa więc może będzie wtedy lepiej wyglądać i z efektami smile.gif

Ten szablon jest naprawdę bardzo, bardzo daleki od standardów themeforest. Wiele pracy przed tobą zanim cokolwiek zaakceptują. Uwierz mi, jest ciężko.
piotr3161
ok dzięki smile.gif. Ale weźcie też pod uwagę to że nie dawno zacząłem przygodę z tym działem ;P.

Jeśli chodzi o czcionkę to jaka najlepsza jest na treść? (rozmiar zawsze daje 11, 12 px max 13).
Pawel_W
ja zazwyczaj w projektach spotykam się z 12, zależy też od czcionki, niektóre mogą się ciut różnić wink.gif

ogólnie polecam http://coding.smashingmagazine.com/2009/04...n-your-designs/
john-johnson
Ja też się wypowiem!

Na stronach można jeszcze zarobić, na różne sposoby. Niestety świat co raz szybciej się rozwija, a ty dopiero zaczynasz. Już teraz masz miliony konkurentów na całym świecie. Do tego powstają serwisy typu "Zrób stronę w 5 minut > Zarejestruj się > Dostosuj wygląd > Wypełnij treść".

Kiedyś dzieliłeś stronę na: Grafika. Kodera. Specjalistę od SEO. Programistę PHP.

Dzisiaj? Najlepiej żebyś umiał wszystko na raz. Stąd największe powodzenie ma układ Grafik + Programista.

Ja osobiście zrezygnowałem z tego kierunku bo nie lubię gapić się cały dzień w te literki. Jak będziesz mocno pracował to możesz się wyrobić. Równie dobrze kiedy skończysz uczyć się HTML i CSS, powstanie nowy język programowania albo rewolucyjna platforma do tworzenia stron i wszyscy cię oleją biggrin.gif Takie czasy, niestety.

Polecam zakupić książkę HTML+CSS, bardzo ułatwiają naukę.

-----

Co do czcionki sam używam 13 px. Powoli popularne stawać się będzie dostosowywanie wielkości czcionki do ekranu.
piotr3161
Cytat(john-johnson @ 5.01.2013, 20:07:33 ) *
Ja też się wypowiem!

Na stronach można jeszcze zarobić, na różne sposoby. Niestety świat co raz szybciej się rozwija, a ty dopiero zaczynasz. Już teraz masz miliony konkurentów na całym świecie. Do tego powstają serwisy typu "Zrób stronę w 5 minut > Zarejestruj się > Dostosuj wygląd > Wypełnij treść".

Kiedyś dzieliłeś stronę na: Grafika. Kodera. Specjalistę od SEO. Programistę PHP.

Dzisiaj? Najlepiej żebyś umiał wszystko na raz. Stąd największe powodzenie ma układ Grafik + Programista.

Ja osobiście zrezygnowałem z tego kierunku bo nie lubię gapić się cały dzień w te literki. Jak będziesz mocno pracował to możesz się wyrobić. Równie dobrze kiedy skończysz uczyć się HTML i CSS, powstanie nowy język programowania albo rewolucyjna platforma do tworzenia stron i wszyscy cię oleją biggrin.gif Takie czasy, niestety.

Polecam zakupić książkę HTML+CSS, bardzo ułatwiają naukę.

-----

Co do czcionki sam używam 13 px. Powoli popularne stawać się będzie dostosowywanie wielkości czcionki do ekranu.

zgodzę się z Tobą jednak nie wyobrażam sobie żeby jakaś szanująca się firma zrobiła stronkę w płatnym edytorze...... smile.gif
john-johnson
Gorzej!

Firma się szanuje i daje zlecenie "koderowi" który tak naprawdę używa kreatora! A z tym już się spotykałem! biggrin.gif Oby ci się udało, życzę powodzenia smile.gif

A i jeszcze wspomnę, w themeforest chyba płaci się jedynie procent, żadnego wkładu własnego. Ale mogę się mylić, jeśli tak to przepraszam. Warto też zaznaczyć że tam nie tylko themeforest jest, ale i codecanyon (coś bardziej pasującego do tematyki forum). Jest gdzie zarabiać. Trzeba tylko być fresh.

Dlatego jestem w play.
CuteOne
No tak ale tworzenie stron to nie tylko pocięcie szablonu.. Jest jeszcze backend, którego w wyswingu nie zrobisz smile.gif ba nawet takie platformy jak wordpress, joomla czy e-commerce nie zawsze spełniają wymagania firm i w tym wypadku programista jest niezbędny.

Druga sprawa to coraz szersze wykorzystywanie PHP do pisania aplikacji, które dawniej pisano pod języki "desktopowe" np. CRM, ERP czy obsługa kas fiskalnych. Wszystko dzięki coraz szybszym maszynom, chmurom i ipodom smile.gif

Pole manewru jest spore ale i konkurencja duża, więc tylko najlepsi nie będą zmuszani do tworzenia kolejnego szablonu pod joomle.
Szymciosek
CuteOne piszesz o PHP, ale czy tylko jego znajomość już wystarczy i pozwala nam na jakiś start ? Mowa o wyższym poziomie PHP, a nie podstawy typu napisanie klasy, extends itd...
Znajomość html, css też jakaś jest, chociaż zdarzają się z tym problemy żeby jakieś elementy ustawić, ale osoba zajmująca się backendem nie musi chyba dokładnie tego znać ?
piotr3161
Cytat(CuteOne @ 6.01.2013, 00:53:26 ) *
No tak ale tworzenie stron to nie tylko pocięcie szablonu.. Jest jeszcze backend, którego w wyswingu nie zrobisz smile.gif ba nawet takie platformy jak wordpress, joomla czy e-commerce nie zawsze spełniają wymagania firm i w tym wypadku programista jest niezbędny.

Druga sprawa to coraz szersze wykorzystywanie PHP do pisania aplikacji, które dawniej pisano pod języki "desktopowe" np. CRM, ERP czy obsługa kas fiskalnych. Wszystko dzięki coraz szybszym maszynom, chmurom i ipodom smile.gif

Pole manewru jest spore ale i konkurencja duża, więc tylko najlepsi nie będą zmuszani do tworzenia kolejnego szablonu pod joomle.

nom tak, ale od czegoś trzeba zacząć prawda smile.gif? (najpierw proste strony cms, później rozbudowane systemy cms, sklepy internetowe, aplikacje) ?
rzymek01
kilab,
a wiesz, że na themeforest zarabiasz tylko 25%?
Jak sprzedajesz na wyłączność to zarabiasz od 50% do 70% w zależności od obrotów.

Imo prowizje mocno za wysokie.

http://themeforest.net/make_money/payment_rates
Pawel_W
Cytat(rzymek01 @ 6.01.2013, 11:24:23 ) *
a wiesz, że na themeforest zarabiasz tylko 25%?

z tego co tam jest napisane wynika, że 33%, co nie zmienia faktu, że w większości przypadków opłacalność oscyluje wokół zera biggrin.gif
rzymek01
w regulaminie jest jeszcze takie coś:
Cytat
If you are a General Seller, Envato will be entitled to receive a commission of an amount equal to 75% of the fee payable for each Product sold over the Sites.

Jeśli masz fart i twój szablon będzie się sprzedawać to faktycznie możesz coś zarobić, ale w większości raczej będzie to kieszonkowe niż źródło utrzymania.

Z drugiej strony zastanawia mnie fakt czemu pobierają tak wysokie prowizje. Przecież gdyby były one niższe, ceny szablonów też mogłby być niższe, a co za tym idzie potencjonalnie większa ilość kupców, bądź więcej kasy dla sprzedawcy. Z każdej strony przyciągnęło by to więcej sprzedawców, a co za tym idzie sumarycznie większe prowizje smile.gif
piotr3161
Ja chce potraktowac themeforest jako zrodlo w ktorym moge zaczac chociaz troszke zarabiac. W portfolio mozna dorzucic info ze jestem sprzedawca na slynnym swiatowym portalu itd :-) . Wisze tez ze w internecie sa podobne portale np templatemonster ale nie interesowalem sie jak tam sie zarabia.....

wrzucam szablon w HTML/CSS.

Czekam na ocenę smile.gif

http://tnij.org/portfoliotest
CuteOne
@Szymciosek
Strona wynikowa to HTML, więc nawet głupio by było pisząc aplikacje pod www nie znać jego podstaw - chyba nikt o zdrowych zmysłach, nie przerywa pracy bo nie wie jak dodać nowy input w formularzu..

@piotr3161
Cytat
nom tak, ale od czegoś trzeba zacząć prawda ? (najpierw proste strony cms, później rozbudowane systemy cms, sklepy internetowe, aplikacje) ?

Wybacz, spojrzałem na problem zarobków ze swojego punktu widzenia gdzie jakąś tam wiedzę już się posiada. W themeforest bez naprawdę czegoś dobrego nie masz szans przebicia - ba nawet z bardzo dobrym produktem są nikłe szanse, że ktoś to doceni w postaci $ - zwyczajnie konkurencja(która posiada już swoich "fanów" i jest w topce sprzedaży) jest ogromna.

Co do Twojego projektu to hmmm... fajne jak ktoś szuka templatki dla zakładu pogrzebowego tongue.gif
O$iek
Może nie zapominam jak wygląda input, ale w momencie, gdy robię coś takiego
$this->Form->input('content')
A generuje mi to <textarea>, to czasami można mieć chwile zawahania(tak pole content w bazie jest typu text). wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.