Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [wszystkie][cakePHP] Dane dostępne przez REST web service - który framework?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
piotras
Witam

Przede mną duży projekt związany z przepisaniem całej firmowej strony używając jednego z frameworków. Dostęp do wszystkich danych (content, użytkownicy itp) będzie odbywał się przez REST web service, które będzie dostępne z innego serwera. Każda operacja (z pobraniem włącznie) będzie wymagać autentykacji.

Nie pytajcie mnie dlaczego w ten sposób to zostało zaplanowane bo sam nie mam pojęcia.

Moje pytania są następujące:

a) Który z frameworków pozwala na łatwe i szybkie pobieranie wszystkich danych w ten sposób?
cool.gif Czy pobieranie contentu poprzez web service jest możliwe technicznie - chodzi mi o limity długość danych?
c) Najlepiej znam cakePHP ale nie znalazłem, żadnych gotowych rozwiązań. Czy sam muszę pisać funkcję pobierające te dane?
d) Jeżeli muszę pisać je ręcznie, to czy robić to za pomocą cURL?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdr
Piotr
ze4lot
Ja osobiście polecałbym Zenda, ze względu na dobrą dokumentacje do RESTa i w miarę prostą implementację.
piotras
hej

czy znając cakePHP dam radę z ZEND?

jestem średnio zaawansowany.

Pozdr
p
ano
No to zrób to na cakePHP z wykorzystaniem bibliotek Zenda/jakichkolwiek innych jako klienta rest.
Ja polecam Guzzle'a: http://guzzlephp.org/ bardzo dobrze się z nim pracowało.
piotras
Czyli daje Guzzle'a jako vendora i korzystam z jego bibliotek, tak?
piotras
dzięki Kleus!

Pozdr
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.