Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Laptop do pracy - co wybrać z dolnej półki
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
MiGo2
Cześć,

potrzebuję maszyny do pracy, tj. kodowanie (prototypowanie) php/html oraz sql, środowisko NetBeans/Notepad++/MySQL Workbench i działający w tle WAMP.
Do bardziej obciążających zadań mam "blaszaka", ale nie wszędzie mogę się z nim udać smile.gif.
Sprzęt chcę nowy, m.in. ze względów "fakturowych".

System operacyjny jest dla mnie bez znaczenia, radzę sobie z Windows i Linuxem. Wstępnie namierzyłem serię Lenovo B570 z układami AMD E2-1800 oraz Celeron Dual Core B830 z 4 GB ram.
Różnica w cenie między procesorami amd a intela to 130 zł (na korzyść amd) i moje pytanie brzmi: czy AMD e2-1800 uciągnie wwym. oprogramowanie tak bym mógł kodować bez "przycięć"?

Pozdr.

Michał
Sephirus
Witaj

Pytanie brzmi: Czy ten laptop ma służyć także jako środowisko testowe dla tworzonych aplikacji?

Jeśli nie, lub tylko dla jakichś częściowych skryptów to spokojnie taki lapek wystarczy. Procki nie są najlepsze w nim zarówno ze strony intela jak i amd (wybrałbym chyba jednak intela mimo nieco większej ceny bo do takich zastosowań wydaje się lepszy, szybszy, więcej cache itd).

Bardzo ważny jest system jaki wybierzesz - jeśli windows i faktycznie będziesz miał odpalonego wampa, netbeansa, workbencha i jeszcze jakieś przeglądarki itp itd to rozważyłbym więcej ramu choć 4GB powinno niby starczyć smile.gif
Lysiur
Ja bym jeszcze zwrócił uwagę na wielkość oraz rozdzielczość ekranu smile.gif
zbychoCom
Ja zwracam jeszcze uwagę na klawiaturę numeryczną...
MiGo2
Dzięki za podpowiedzi. Uzupełniając:

@Sephirus:
Maszyna nie do testów ale do prezentacji oraz tworzenia koncepcji, które skończę na "blaszaku". Ostatnio nie zawsze mam możliwość pracy w domu, a coś mogę konkretnego zrobić będąc w drodze (np. wire-frame, projekt struktur danych, projekt UI...).
Intel B8xx wypada w porównaniach syntetycznych lepiej niż AMD e2, ale ma gorszą grafikę - w sumie to nie jest istotne kryterium, ale... utrudnia wybór a na dodatek za różnicę w cenie mam dodatkową pamięć...

@Lysiur:
rozdzielczość HD (1376x768) wystarcza mi, a przy 15 calach wszystko zobaczę. Mam teraz 13" w HD i wieczorami dosłownie ślepnę...

@zbychoCom:
Znaczy że numeryczna to zło? (jakoś nigdy się nie załapałem na laptopa z "numerykiem"...)

Pozdrawiam

Michał
zajreg7
ja tam bym wybrał coś z dolnej półki samsunga ja jestem z nich bardzo zadowolony. I to wszysto jest git, jeszcze mnie żaden nie zawiódł,
jannowicki2505
Ja z kolei polecam Asusy. Co prawda w ramach serwisowania czeka się długo, ale raczej rzadko są z nimi problemy. Może jeszcze samsungi lub lenovo.
arielka92
Ja też polecam asusy, nie są drogie, a sprawne technicznie wink.gif
stud3nt
Jako, że sporo koduję na lapku z okazjonalnie podpiętym monitorem 24'', zwracam Twoją uwagę na:

- MATOWĄ matrycę. To wymóg i niezbędnik, jeśli chodzi o pracę - błyszcząca daje takie refleksy, że trudno jest znaleźć optymalną pozycję w biurze, a co dopiero w czasie jazdy, gdy ciągle zmieniają się źródła światła i tło za oknem;
- wygodną klawiaturę z odpowiednim układem klawiszy. Najlepiej przetestuj ją w sklepie, na sucho. Co do układu klawiszy: jeśli piszesz bezwzrokowo i przyzwyczaiłeś się do polskiego układu klawiszy (długi lewy Shift, długi, 'parterowy' Enter), to po przejściu na układ angielsko-japoński (krótki Shift + wciśnięty przed niego '/', piętrowy Enter z tym samym klawiszem przed sobą) szybko zacznie lecieć mięcho. Cała masa tanich nowych laptopów z Allegro jest sprowadzana z Wysp Brytyjskich - i ma niestety 'zły' typ klawiatury.
Klawiatura numeryczna nie jest niezbędna, ale pomaga w pracy. Przydaje się też Trackpoint (nie trzeba tak często łapać za mysz), ale w tanich lapkach jest raczej niespotykany.
- solidność wykonania - tutaj niestety nie można zbyt wiele wymagać od lapka za 1500. Jeśli jednak trzeszczy i ugina się w trakcie podnoszenia albo klapa telepie się przy potrząśnięciu stołem - daruj sobie dany model.

Z polecanych modeli:
- HP 655, ale lepiej ProBook 4540s (wykonany częściowo z aluminium, więc solidniejszy i ma klawiaturę numeryczną). Pavillionów wystrzegaj się jak ognia, robi je inny dział i ich awaryjność jest wręcz legendarna;
- Lenovo B580 - plastikowy, ale ma bardzo wygodną (chociaż głośną) klawiaturę z blokiem numerycznym i matową matrycę. Według mojej wiedzy, model B570 ma matrycę błyszczącą, więc lepiej go unikać;
- Dell Vostro 3550/3560 - częściowo aluminiowy, wygodna klawiatura z blokiem numerycznym, matowa matryca;

Gdybyś mógł kupować używki, można by się rozejrzeć za laptopami biznesowymi z górnej półki typu HP EliteBook 8560p, Lenovo T520 czy Dell Latitude E6520 - są to pancerne cegły trudne do zajechania (EliteBook wytrzymuje przejechanie przez samochód osobowy) z bardzo wydajnymi podzespołami.
marcio
Z hp w tej cenie polecam hp g6 powinienes znalesc

Z hp w tej cenie polecam hp g6 powinienes znalesc
MiGo2
Dzięki za podpowiedzi. Wybór padł na Lenovo G580 z i3-2xxx. Teraz jakoś z Vista muszę go "ożenić".

Czy ktoś z Was ma Windows 8 na kompie? Jak to działa w praktyce z punktu widzenia developera PHP?

Pozdrawiam

Michał
marcio
omg nie wgrywaj mu tego shit-u jakim jest Vista daj tam windows 7/8 i na VM zainstaluj sobie ubuntu ze srodowiskiem do kodzenia wink.gif

Co do windows 8 to zbytnio nie wiem bo nie uzywam ale skoro chodza aplikacje ze wczesniejszych wersji windy to problemu byc nie powinno choc moge ci szczerze powiedziec ze metro ui nie pasuje to bezdotykowych laptopow wink.gif
MiGo2
Cytat(marcio @ 27.01.2013, 13:59:32 ) *
omg nie wgrywaj mu tego shit-u jakim jest Vista daj tam windows 7/8 i na VM zainstaluj sobie ubuntu ze srodowiskiem do kodzenia wink.gif

Vistę mam oryginalną, a że jeszcze są 3 dni możliwości upgrade do Win 8 za 130 zł, to się zastanawiam. Poza tym Vista za bardzo nie przeszkadza a pod Ubuntu nie mam Visual Studio smile.gif (jeszcze łudzę się że ASP.NET MVC + EntityFramework jest lepsze od PHP)

pozdr.
Michał
marcio
Ahh no chyba ze uzywasz VS to ok, lecz vista potrafi zamulic nawet na i3 2330m i 4gb ram wiec nie polecam wink.gif

Cytat
jeszcze łudzę się że ASP.NET MVC + EntityFramework jest lepsze od PHP

Nie wiem czy sie ludzisz lub nie ale PHP nie jest ani fajne ani blee ;p
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.