Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Praca licencjacka i CMS
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Fluke
Witam,

Niedługo mi się zbliża obrona pracy. Wybrałem sobie temat bardziej techniczny bo wolę pisać w php niż po polsku. Od pewnego czasu piszę sobie CMS wykorzystując do tego Zend. Chciałbym się spytać was czy ktoś z was też miał podobny temat.
Nie będę się pytać jak pisać CMS`a tylko może raczej co napisać w pracy o tym CMS. Moje przemyślenia skierował mnie do tego żeby napisać dla czego wybrał pewne moduły standardowe, trochę o logice i entities itp...

Jakie mieliście wrażenia w trakcie pisania pracy ?

Pozdrawiam.
usb2.0
ja może nie cmsa pisałem na lic, ale pewnie promotor i tak będzie wymagał od Ciebie żebyś:
- opisał w jakich technologiach robisz stronke - u mnie to było od podstaw html css js php, a jeśli uzywasz zenda to masz kolejny rozdzial
- wymagania aplikacji
- podrecznik uzytkownika - debilny rozdzial w ktorym opiszesz jak uzywać stronki : D
i pewnie coś to co sam napisałeś też można
generalnie od promotora zależy ale pewnie pisania głupot nie unikniesz
Lysiur
Ja pisałem pracę licencjacką parę lat temu, i ta na Twoim miejscu, napisałbym coś o tym, dlaczego wybrałeś akurat ZF, później coś koncepcji, diagramy ERD, etc, architektura systemu i nawiązaniu do modułów ZF (jakie były założenia twórców ZF), a jaki podział wybrałeś Ty i dlaczego ;p
skowron-line
Kolega pisał CMS na pracę inżynierską i
Cytat(usb2.0 @ 17.01.2013, 12:06:37 ) *
- podrecznik uzytkownika - debilny rozdzial w ktorym opiszesz jak uzywać stronki : D

tego było 80% pracy łącznie ze zrzutami ekranu na całą stronę na których były strzałki co po kolei robić i opis pól które w aplikacji były opisane
np

Imię [ ] <----------- użytkownik musi wpisać imię
Nazwisko [ ] <--------- użytkonik musi wpisać nazwisko
PESEL [ ] <--------- pesel użytkownika pole niewymagane

i taki badziew i on miał prace na 90 stron smile.gif, a ja na 65 i ledwo się zmieściłem w limicie.
usb2.0
@skowron-line
faktycznie zapomniałem o screenach na pół kartki:D
Fluke
Dzięki za odpowiedzi.

Jeśli chodzi o pisanie głupot typu "podręcznik użytkownika" to mogę pisać, bo walnąć screen`a i napisać co się na nim dzieje to pestka. Miałem egzamin na technika informatyka to mam wprawę chyba do taki pierdół... tongue.gif Tylko pytanie do pytania: dla czego wybrałem zend`a? Bo nie symfony albo Cake... nie wiem jak na nie odpowiedzieć tongue.gif
karakara
Skoro nie umiesz odpowiedzieć na pytanie dlaczego Zend a nie inne (subiektywnie) tzn. że nie jest to dla Ciebie. Znaczy że wybrałeś Zenda bez zastanawianie się co lepsze będzie dla twojego projektu.

Może lepiej zabrać dwie różne technolgoie (nawet języki) napisać to samo i porównać, porobić benchmarki, oddać subiektywne odczucia i rywalizacje w necie itp.
Daiquiri
Yhhh ludziska, nie macie seminariów dyplomowych smile.gif? Zastanów się: jaki masz temat pracy, jakie postawiłeś sobie zadania i jakie są wymagania Uczelniane odnośnie pracy. Prace dyplomowe zawierają zwykle część teoretyczną, analityczną oraz praktyczną. Cel pracy powinien w zasadzie narzucić Ci strukturę.

Jeżeli za cel postawiłeś sobie zbudowanie systemu, który realizuje konkretne zadania to możesz opisać istniejące rozwiązania tej klasy, dodać informacje na temat wykorzystanych technologii (ciekawsze elementy możesz opisać szerzej), przy implementacji opisać wymagania co do środowiska pracy, diagramy. Możesz również opisać ciekawsze rozwiązania (np. stworzone klasy/moduły) oraz zastosowane wzorce. Na koniec dodajesz informację czy udało Ci się zrealizować założenia oraz jakie są dalsze kierunki rozwoju.

PS. Promotorzy naprawdę pozwalają Wam na wrzucanie "podręczników" użytkownika w pracach?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.