Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]System punktacji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maniek2512
Witam, mam problem z systemem punktacji. Otóż mam pobierane miejsca graczy z xml

1. $pozycja = '' . $world['rank'] . '';

przykładowo wynikiem tego będzie :

1. Maniek
2. Maniek2
3. Maniek3
itd.

Chciałbym aby do gracza względem pozycji dodawane były punkty. Np. za 1 miejsce 1000 pkt za 2 999pkt za 3 998 pkt itd.
Czyli wyglądało by to tak:

Pozycja--|---Nick---|--Punkty--|
----1-----|Maniek---|--1000----|
----2-----|Maniek2-|--999----|
itd.

Z dodaniem tego do bazy danych nie będę miał problemu lecz z napisaniem skryptu tak. Wiem, że pewnie jest to banalne lecz nie wiem jak się za to zabrać. Prosiłbym o podanie jakiegoś przykładu lub ewentualnie podpowiedzenie jak to zrobić i o czym poczytać (jeśli można by było to prosiłbym w takim wypadku o linki do manuala )

Z góry dzięki

///edit poradziłem sobie w prostszy wg. mnie sposób:
  1. $poz1 = '' . $world['rank'] . '';
  2. $pkt=1001;
  3. $punkty=$pkt-$poz1;

Temat można zamknąć. Chyba, że ktoś będzie chciał podać jakieś inne, lepsze rozwiązanie.
kristaps
Cytat(maniek2512 @ 24.01.2013, 23:16:20 ) *
  1. $poz1 = '' . $world['rank'] . '';
  2. $pkt=1001;
  3. $punkty=$pkt-$poz1;

A jak pomniejszasz ilość przyznanych punktów? Najlepiej wrzucić to w pętlę, a z każdym wykonaniem $pkt - 1, w sql sortuj według pozycji gracza.
nospor
@kristaps to co napisał autor jest jak najbardziej ok. Przyjrzyj się temu algorytmowi jeszcze raz.

Mnie to tylko zastanawia, jakim cudem ludzie wpadają na takie pomysły jak ten:
$poz1 = '' . $world['rank'] . '';

Po grzyba ci te dwa puste ciągi? Czemu nie napiszesz tego o tak:
$poz1 = $world['rank'];
kristaps
Faktycznie, za pierwszym razem nie zauważyłem zależności punkty - pozycja.

Co do pustych ciągów. Cóż, wcześniej chyba nie były. Innego wytłumaczenia mam nadzieję, że nie ma. :)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.