Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Aktywny link w menu a model MVC w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
olo707
Witam
Mam taki problem. Robię stronę, na której będzie menu z następującą funkcjonalnością, po kliknięciu w odpowiedni link jego styl css się zmienia, domyślnie inny styl oczywiście jest ustawiony na główny link np home, czyli standardowa funkcjonalność można ją zaobserwować na stronie

http://www.cstore.pl/

Html wygląda tak
  1. <a href="#" class="link active">Link 1</a>
  2. <a href="#" class="link">Link 2</a>

a JavaScript
Kod
$(function() {
   $('a.link').click(function() {
       $('a.link').removeClass('active');
       $(this).addClass('active');
   });
});

To działa idealnie przy prostej konstrukcji (sprawdzałem) ale ja robiąc stronę używam uproszczonego modelu MVC oraz htaccess z przekierowaniami i po kliknięciu na konkretny link jego styl zmienia się na chwile i powraca na link - home mimo że znajduje się na innej podstronie. Model MVC pobiera u mnie widok czyli to co widać na ekranie jakby z trzech miejsc osobno dla header, footer i content czyli główną zawartość i po kliknięciu w menu tak naprawdę tylko to się zmienia. Ten sam model MVC już raz wykorzystałem przy robieniu jednej strony i działa idealnie. Tym razem chciałem jednak dodać tą funkcjonalność z menu a to już nie działa i nie bardzo wiem jaka jest tego przyczyna.
Będę wdzięczny za pomoc lub jakieś podpowiedzi.

ber32
Witam.
Prawdopodobnie musisz przypisać nową class .

pisane z palca sprawdź !
jabym to zrobił tak:

1. $(function() {
  2. $('a.link').click(function() {
  3. $('a.link').removeClass('active').addClass('link');
  4. });
  5. });
olo707
Niestety nie działa
ber32
Sprawdzone działa

1. <a href="#" class="active" >Link 1</a>
  2. <a href="#" id="link" class="active">Link 2</a>

1. $(function() {
  2. $('a#link').click(function() {
  3. $('a#link').last().addClass("link");
  4.  
  5. });
  6. });
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.