Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Jak usunąć automatyczny skok do dołu strony?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
slyvvia
Hej!
"Bawię się" ostatnio htmlem bloga na blogspocie. Dodałam możliwość komentowania przez facebooka, ale mam mały problem. Po kliknięciu na odnośnik np. "54 komentarze" pod postem, rozwijają się komentarze bloga, a cała strona automatycznie zjeżdża w dół, do formularza wpisywania. Chciałabym pozbyć się tej opcji, ponieważ w ten sposób niezauważalny jest, znajdujący się wyżej, formularz komentowania przez fb. Najprawdopodobniej wystarczyłoby usunięcie dodawania do url wpisu dopisku "#comment-form", tak, by link zostawał w postaci niezmienionej (np. http://poranneinspiracje.blogspot.com/2013/01/693.html a nie http://poranneinspiracje.blogspot.com/2013...l#comment-form).
Wie ktoś może co należy w tym wypadku zmienić w kodzie html? Mogę przesłać część dotyczącą komentarzy.
markonix
Odpowiedziałeś sobie sam - usuń kotwicę z linku albo element na którym się zatrzymuje - lepiej to pierwsze bo id "comment-form" może służyć nie tylko w tym celu ale np. być znacznikiem css.
slyvvia
Próbowałam właśnie, ale powtarza się wiele razy w całości i jakiekolwiek moje zmiany nic nie wniosły, więc koniec końców powróciłam do oryginału.
Jest np. coś takiego:

var hash = (window.location.hash || '#').substring(1);
var startThread, targetComment;
if (/^comment-form_/.test(hash)) {
startThread = hash.substring('comment-form_'.length);
} else if (/^c[0-9]+$/.test(hash)) {
targetComment = hash.substring(1);
}

ale też nieco dalej:

<p class='comment-footer'>
<b:if cond='data:post.embedCommentForm'>
<b:if cond='data:post.allowNewComments'>
<b:include data='post' name='comment-form'/>
<b:else/>
<data:post.noNewCommentsText/>
</b:if>
<b:else/>
<b:if cond='data:post.allowComments'>
<a expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'><data:postCommentMsg/></a>

Niewiele z tego wiem.
kristaps
Nie wiedziałem, że na platformie blogspot, jest możliwość edycji kodu - poza podstawowym html. Możesz podesłać cały kod? Nie jest to czasami wbudowana funkcja, której nie można usunąć? Z tego co się orientuję całość polega na tym, że zakładasz konto i blogujesz - bez dostępu do plików. Popraw mnie jeżeli się mylę.

E: Możesz ewentualnie zostać przy kotwicy, ale umieścić ją wyżej - jeżeli masz taką możliwość.
slyvvia
Jest możliwość łatwego bloggowania bez edycji kodu, ale dostęp do niego też występuje. Można edytować z uwzględnieniem rozszerzonych szablonów widżetów bloga lub bez nich. Czy funkcję, o którą mi chodzi można usunąć, nie mam pojęcia, ale może coś znajdziecie.

Tu całość: http://www.sendspace.pl/file/20837a274a2eb211c53ece0/temp
kristaps
Tak jak pisałem wyżej, może warto wykorzystać kotwice? Jeżeli odpowiada Ci taka opcja (przynajmniej nikt nie przeoczy możliwości komentowania przez fb), to znajdź:

1. <a name='comment-form'/>

i usuń - w pliku występuje 2 razy. Następnie wstaw powyższy kod przy widżecie Facebooka. Bodajże:

1. <div align='center' class='doncaprio-share-buttons' style='background: #ffffff;'>

Pamiętaj żeby zrobić kopię, nie zagłębiałem się w kod.
slyvvia
Jest. Dzięki bardzo smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.