Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] wartość ID autoincrement po wysłaniu formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
M@X
Witam.
Mam zwykly formularz gdzie wysyłam do bazy takie dane jak:
ID - autoincrement
imie
nazwisko
Robie to zwykłym:
INSERT INTO `tabela1` (`ID` , `imie`, `nazwisko`) VALUES ('', '$imie', '$nazwisko');
Chodzi mi o wartość ID, do bazy bez problemu wszystko się dodaje, jednak po zapisaniu formularza robie wyświetlanie echo
$ID
$imie
$nazwisko
Nie wyświetla się $ID. Rozumiem że ona nie jest przekazywana tak samo jak $imie i $nazwisko, ale jak od razu po wysłaniu formularza ją wyciągnąć w postacie echo $ID; questionmark.gif
mokry
Najpier zapytanie do bazy danych bez ID:
  1. INSERT INTO `tabela1` (`imie`, `nazwisko`) VALUES ('$imie', '$nazwisko');

a późnej wyciągasz id za pomocą mysql_insert_id()

Zobacz do manuala: http://php.net/manual/en/function.mysql-insert-id.php
M@X
A jeszcze odnośnie tego tematu...
jeśli w kolejnej wartości dodaje pole typu data (datetime)
w INSERcie wrzucam VALUE jako: NOW()
to jak od razu po wysłaniu formularza ją wydobyć ? smile.gif
mokry
Musisz zrobić select'a po nowo dodany wiersz.
Jeżeli potrzebujesz od razu date, lepiej ją zbuduj w PHP i przekaż do zapytania. Datę będziesz miał w zmiennej i nie będziesz musiał sięgać po nią do bazy.
kubek3898
Moze sie myle, ale jesli id jest autoincrement to przy rejestracji nie trzeba go wklepywac w zapytanie, bo samo sie zwieksza. A zeby wyswietlic id to robisz:

1. $result = mysql_query("select * from nazwatabeli where imie='$imie' and nazwisko='$nazwisko'");
  2.  
  3. $row = mysql_fetch_array($result);
  4.  
  5. $_SESSION['id'] = $row['id'];
  6.  
  7. echo $_SESSION['id'];

analogicznie do imienia i nazwiska
sowiq
@kubek3898, i w ten oto prosty sposób drugi z kolei "Jan Kowalski", który zarejestruje się w Twoim systemie staje się chakierem, który włamuje się na konto pierwszego "Jana Kowalskiego".
kubek3898
To znaczy ja chcialem Autorowi tematu pokazac w jaki sposob pokazac id na stronie, nie skupialem sie na skrypcie i dlatego jest on niedopracowany. wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.