Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][AJAX]Usprawnienie obecnie działającej funkcji do usuwania zawartości Input.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Giluś
Cześć, posiadam kod który usuwa mi standardową zawartość Input'a jak np.: login.., password.., email.. itp.. zrobiłem dla każdego inputa osobny kod, a może da się to zrobić o wiele łatwiej, ładniej i szybciej ?.

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $('#logindel').click(function(){var username = $("#logindel").val(); if(username == 'login..') {$('#logindel').val('');}});
  2. $('#username').click(function(){var username = $("#username").val(); if(username == 'login..') {$('#username').val('');}});
  3. $('#passdel').click(function(){var userpass = $("#passdel").val(); if(userpass == 'password..') {$('#passdel').val('');}});
  4. $('#passdel2').click(function(){var userpass = $("#passdel2").val(); if(userpass == 'password..') {$('#passdel2').val('');}});
  5. $('#imie').click(function(){var username = $("#imie").val(); if(username == 'imie') {$('#imie').val('');}});
  6. $('#nazwisko').click(function(){var userpass = $("#nazwisko").val(); if(userpass == 'nazwisko') {$('#nazwisko').val('');}});
  7. $('#haslo').click(function(){var userpass = $("#haslo").val(); if(userpass == 'haslo') {$('#haslo').val('');}});
  8. $('#haslo2').click(function(){var userpass = $("#haslo2").val(); if(userpass == 'haslo2') {$('#haslo2').val('');}});
  9. $('#email').click(function(){var userpass = $("#email").val(); if(userpass == 'email') {$('#email').val('');}});

Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuje za pomoc.
tolomei
Witaj.

Tyle sposobów ilu programistów.
Ja bym coś takiego zrobił.

1. (function() {
  2. var items = {
  3. logindel: 'login..',
  4. username: 'login..',
  5. passdel: 'password..'
  6. // cała reszta
  7. },
  8. form = $('#id_mojego_formularza'),
  9. clickHandler = function() {
  10. var id = $(this).attr('id'),
  11. value = $(this).val();
  12. if(items.hasOwnProperty(id) && value == items[id]) {
  13. $(this).val('');
  14. }
  15. };
  16. form.delegate('input', 'click', clickHandler);
  17. }());

Nie testowałem, ale wydaje się ok.
Może ktoś będzie miał ciekawsze propozycje.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.