Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zwracanie wartości z pola <radio>
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dublinka
Witam,
Nie moge poradzic sobie z jedna rzecza. Mam katalog plikow i zczytuje je podstawiajac do pola radio i jako wartosc postawiam ich nazwe po kolei. Problem w tym ze domyslnie nie zaznaczam zadnego z nich i po przejsciu 'dalej' mam przyklad ktory chce otworzyc plik o nazwie ktora przekazuje tylko ze mam blad poniewaz zmienna nie zwraca wartosci bo nie ma zaznaczenia.

Jak to obejsc ale zaznaczam ze nie moge zaznaczyc zadnego pola domyslnie.

Probuje cos na wzor !isset tyle ze nie dziala

Co zrobic jesli nie zostanie zaznaczone moge przekierowac header-em na inna strone lub wyswietlic jakies info.
oomaster
Pokaż swój kod
dublinka
  1. for($tmp=0;$tmp<count($a);$tmp++)
  2. {
  3. include('users/'.$a[$tmp]);
  4.  
  5. print "<input type=radio name=\"lockuser\" value=\"".$a[$tmp]."\"> /select";
  6. print "</TD></TR>";
  7.  
  8.  

$a[$tmp] zwraca nazwy plikow z katalogu. Teraz po przejsciu dalej i po nie zaznaczeniu niczego mam blad ze nie moze otworzyc pliku. To wiem, logiczne ale jak zrobic ze po nie wybraniu niczego bede mogla cos zrobic - przekierowac np. na inna strone
Michasko
Wstaw IF.
  1. if(!file_exists($a[$tmp]))
  2. {
  3. //przekieruj
  4. }
  5. else
  6. {
  7. include('users/'.$a[$tmp]);
  8. print "<input type=radio name=\"lockuser\" value=\"".$a[$tmp]."\"> /select";
  9. print "</TD></TR>";
albo
  1. if(!isset($a[$tmp]))
  2. {
  3. //przekierowanie i dalszy kod
dublinka
Cytat(Michasko @ 10.02.2013, 15:18:02 ) *
Wstaw IF.
  1. if(!file_exists($a[$tmp]))
  2. {
  3. //przekieruj
  4. }
  5. else
  6. {
  7. include('users/'.$a[$tmp]);
  8. print "<input type=radio name=\"lockuser\" value=\"".$a[$tmp]."\"> /select";
  9. print "</TD></TR>";
albo
  1. if(!isset($a[$tmp]))
  2. {
  3. //przekierowanie i dalszy kod

Nie chodzi o to. To kawalek ktory wyswietla formularz a ktorym jest pole radio pod ktore podstawiam nazwy plikow. Petla for czyta tablice ktora wczesniej zczytuje poprzez opendir() [tego juz nie pokazalam bo nie ma po co]
Chodzi o to ze jesli nacisne przycisk formularza to po przejsciu dalej gdzie chce otworzyc plik. Kiedy zaznaczam pole radio jest ok ale jesli nacisne od razu przycisk bez wyboru pola wyswietla sie blad bo zmienna nic nie zawiera.
To chce obejsc. Nie daje rady (!isset($_POST['polezradio'])) bo przy odczycie jak wyzej nazwy plikow sie podstawiaja w pole value ale po przejsciu dalej zmienna jest pusta ale isset tu nie dziala nie wiem czemu

edit.

Nawet jesli przy probie odczytu pliku [wczesniej] wstawie warunek
  1. if(!file_exists('users/' . $_POST['lockuser'])){
  2. header("location: " . $_SERVER['PHP_SELF'] . "?a=main");
  3. exit();
  4. }

i pozniej jest kawalek z odczytem.
No i wlasnie zaczyna mi czytac plik a nie powinno tak byc bo przeciez jesli zmienna jest pusta to w/w przyklad powinien to wylapac. Nawet chcialam wyswietlic co sie zwraca ale nic nie ma. Juz glupieje od tego :/
Michasko
isset powinnaś mieć na następnej stronie, do której przechodzisz po wciśnięciu przycisku.
dublinka
Cytat(Michasko @ 10.02.2013, 16:05:37 ) *
isset powinnaś mieć na następnej stronie, do której przechodzisz po wciśnięciu przycisku.

Nosz to wlasnie mowie ze tak mam :/

a tak przy okazji. Czy da sie wstawic dynamicznie kolor tla w polu option ?
Mam tablice kolorow i f.

1. <?
  2. function colors()
  3. {
  4. $kolory = array("blue","blueviolet","brown","red","silver","green","darkslategray","greenyellow","gray","hotpink","white","black","mediumslateblue","olivedrab","orange","orchid");
  5.  
  6. print "<select name=\"kolor\">";
  7.  
  8. foreach($kolory as $kl => $opt)
  9. {
  10. print "<option VALUE=".$opt." bgcolor=".$opt.">".$opt."</OPTION>";
  11. }
  12. print "</select>";
  13. };
  14. ?>

ale cos nie chce dzialac.

edit. Juz dziala smile.gif tyle ze pierwszy kolor nie jest 'kolorowany'

Zamiast

[php]
bgcolor=".$opt."[\php]
ma byc:

[php]style=background-color:$opt[\php]

PROBLEM ROZWIAZANY. bledem bylo sprawdzanie zmiennej poprzez isset w tym samym miejscu gdzie sprawdzalam istnienie sesji i wszystko bylo ze znakami '&&' a nie '||' dla tej zmiennej. Pytanie w ifie brzmialo" jelsi nie ma sesji i ROWNIEZ nie ma wartosci zmiennej to rob to ti to....' tyle ze sesje istnialy i dlatego nie wykonywal sie ten warunek dla zmiennej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.