Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Sensowne zabezpieczenie skryptu sondy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Woytek950
Witam. Mam do napisania skrypt sondy i zastanawiam się w jaki sposób zabezpieczyć możność oddawania kilku głosów na jednym komputerze. Oczywiście sprawa wygląda prosto bo wystarczyłoby sprawdzać ip, ale oczywiście zdarzają się takie sytuacje że głosować będę osoby w pracownik komputerowej. Co w takim wypadku? dajmy do tego sprawdzanie ciasteczek. Ok, ale co gdy ktoś ma je wyłączone?. Docelowo chciałbym osiągnąć blokowanie oddawania glosów na danym komputerze w odstępie 24 godzinnym. Tzn. osoba w domu jak i w pracowni moze oddac glos co 24h. Jednak co z tym ip? przecież najczęściej jest tak że są takie same na wszystkich komputerach w pracowniach a ciasteczka nie koniecznie są włączone. Czy najlepszym sposobem było by sprawdzanie tylko i wyłącznie ciasteczek czy są włączone i dalej to już sprawdzanie czy istnieje ciasteczko odpowiedzialne za głos czy możę jest inny sposób?

Edit: Jednak to rownież nie jest proste. Pzecież można sobie wyczyścić ciasteczka...
!*!
ciastko, sesja, useragent, ip i tylko to.
_Borys_
Trochę lektury na tym forum o tym jest, dziwne że wyszukiwarka forum tego nie pokazuje, nie wyszukuje frazy zabezpieczenie głosowania.
Woytek950
Niestety wszystko co w tych tematach to sam wiem. Nie chcę żadnej rejstracji. W efekcie zostaje tylko jedno rozwiązanie: użycie sprawdzania cookie, user agent, ip. Jak napisał @!*!.
!*!
Ostatnio był temat gdzieś o tzw. "evercookie", taki psikus dla mniej wytrwałych, ale też niezbyt solidny. Sprowadza się to do tworzenia śladów obecności we wszystkich nowinkach jakie wprowadza np. html5, flash czy silverlight.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.