Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]SSH FreeBSD
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Weles
Witam!

Już chyba od 2 lat przeglądam internet i szukam jak mogę połączyć się przez PHP do SSH systemu FreeBSD (tak aby przez PHP wydawać polecenia dajmy na to: "top") i nie mogę nic znaleźć.

Manual i inne witryny przetrzepałem można by powiedzieć do ostatniej literki, i nie znalazłem nic co by pomogło..

@Temat sprzed 2 lat: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=183851

Temat zakładam ponownie ponieważ być może teraz ktoś wie jak tego dokonać...

Chodzi mi po prostu o cokolwiek, byle było przez PHP i wykonywało komendy w konsoli serwera z systemem FreeBSD.

Pozdrawiam!
rzymek01
Nigdy nie miałem potrzeby łączyć się z SSH przez PHP, ale wygląda na to, że istnieje odpowiednia biblioteka, zobacz też na ten komentarz

Czy to FreeBSD czy inny system, w samym połączeniu SSH nie ma to znaczenia, byleby działał serwer ssh smile.gif
Weles
Właśnie w tym sęk, że na Linux'ie robię co mi się podoba przez PHP na SSH, a FreeBSD jeszcze nigdy od 2 lat nie mogłem się połączyć żadnym sposobem =/
SSH działa, bo łączę się przecież przez putty z FreeBSD bez problemu.
rzymek01
imo, jak się łączycz przez putty to i się połączysz przez PHP
Weles
Cytat(rzymek01 @ 13.02.2013, 23:21:45 ) *
imo, jak się łączycz przez putty to i się połączysz przez PHP

No a właśnie niestety tak nie jest ;f
Na linuxa tak jak pisałem połączę się bez problemu, a tym samym skryptem co działa na np. Debianie, nie działa na FreeBSD ;|
daniel1302
W jaki sposób łączysz się do linuxa? Linux i FreeBSD z punktu widzenia użytkownika nie wiele różni się od linuxa, polecenia i programy takie same.
Weles
Cytat(daniel1302 @ 14.02.2013, 20:49:58 ) *
W jaki sposób łączysz się do linuxa? Linux i FreeBSD z punktu widzenia użytkownika nie wiele różni się od linuxa, polecenia i programy takie same.

Dajmy na to:

Kod
<?php if(ssh2_auth_password(ssh2_connect('host'), 'login', 'haslo')) { echo 'OK!'; } else { echo 'FAIL!'; } ?

Debian: OK
FreeBSD: FAIL!
daniel1302
Ja FreeBSD nie używałem nigdy, ale stawiałem serwery na Slaxware, Debianie, Fedora i zawsze instalowałem https://sites.google.com/site/mwkasprzyk/serwery/openssh

i zawsze wszystko dzialało.
Sprawwdź czy nie potrzebujesz pliku z kluczem do połączenia albo czy nie zablokowałeś ruchu z jakimiś IP?
Musisz sprawdzić iptables
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.