Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszukiwanie pełnotekstowe
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Michael2318
Napisałem tutaj temat odnośnie wyboru sposobu wyszukiwarki i już sam zdecydowałem, że wybiorę wyszukiwanie pełnotekstowe. Zdecydowałem się także na przeszukiwanie takich pół jak:
- nazwa użytkownika (czyli wszystkie wpisy tego użytkownika będą wyświetlone),
- treść wpisu na blogu,
- temat wpisu,
- kategoria (nazwy kategorii),
- tagi (nazwy tagów).

Teraz zastanawiam się jak to połączyć. Mógłbym władować JOINy do zapytania i mieć gdzieś co user chce znaleźć. Dla testów tak zrobiłem w phpmyadmin i te wyniki nie są zbyt rewelacyjne bo zwracane jest dużo postów. Dlatego moje pytanie - jak zrobić to bardziej dokładne? Dodać selecta obok inputa i user sam zdecyduje co chce przeszukiwać, czy sam mam jakoś od strony kodu wyłapać czy chodzi o kategorie, posta, a może autora (chociaż to chyba nierealne, aby to wyłapać stuprocentowo)?

Zdecydowałem się na typ IN BOOLEAN i mam do dyspozycji znaki:
[+] - AND,
[-] - NOT,
[NIC] - OR

I kolejne pytanie - zamieniać spacje w wyrażeniach usera na znak '+' czy zostawić jak jest, wtedy domyślnie wskoczy OR ? Chodzi mi o to, który typ będzie bardziej dokładny.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
CuteOne
http://www.php.rk.edu.pl/w/p/pelnotekstowe-wyszukiwanie/

+

AND score > 80

i dostajesz najtrafniejsze wyniki smile.gif
Michael2318
Dzięki za podpowiedź. A powiedz mi jeszcze co z typem? Czy typ in boolean jest dobry? Jeśli tak to czy zamieniać wspomniane wyżej, spacje na '+'?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.