Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Operacje na bazie danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
moraw2008
Witam,

Być może moje pytanie jest bezsensowne, ale chciałem poradzić się Was ,bardziej doświadczonych.
Jakie podejście jest właściwe pisząc przeglądarkową aplikację bazodanową (w HTML+PHP) operującą na wielu tabelach bazy danych?

Podam może na przykładzie:
Mając sto tabel w bazie, chciałbym w określonych miejsach aplikacji (w wielu miejscach) wprowadzić określone wartości do określonej tabeli.
Czy PHP pozwala na stworzenie uniwersalnej procedury np."dodaj" ,wywoływanej z dowolnego fragmentu kodu podając w parametrach wejściowych nazwe tabeli i wartości wpisywane, czy zrealizować należy to na funkcji albo odwołać się do gotowej procedury zdefiniowanej na poziomie serwera bazy danych?
viking
Jak sobie napiszesz tak będzie wink.gif Niektóre frameworki oferują scaffolding jeżeli o to Ci chodzi.
mar1aczi
Cytat(moraw2008 @ 19.02.2013, 12:16:03 ) *
Czy PHP pozwala na stworzenie uniwersalnej procedury np."dodaj" ,wywoływanej z dowolnego fragmentu kodu podając w parametrach wejściowych nazwe tabeli i wartości wpisywane, czy zrealizować należy to na funkcji albo odwołać się do gotowej procedury zdefiniowanej na poziomie serwera bazy danych?

Przy podejściu obiektowym, to obiekt powinien posiadać taką metodę. A skoro wywołuje ją konkretny obiekt, to i wie "w jakich tabelach grzebie".
moraw2008
Nie programuje obiektowo niestety, chyba jestem już za stary i mam za mało zacięcia aby to zmienić.

Znalazłem gdzieś w artykuł:
Cytat
Postanowiłem pobawić się trochę bazą MySQL w PHP z zastosowaniem procedur składowanych.

Może najpierw kilka sów o tym, czym owe procedury składowane są. Zazwyczaj ludzie piszą w PHP całe zapytania do bazy danych, czasami są one bardzo długie, zawierają instrukcje warunkowe i pętle. Cóż, można to wszystko napisać w języku skryptowym samej bazy. Wystarczy wtedy wysłac do niej krótkie zapytanie, a ona sobie te wszystkie pętle i takie tam sama wykona. Duży wzrost czytelności kodu. Przy okazji po przebudowie bazy danych nie będzie trzeba modyfikować kodu PHP. Tyle słowa wstępu.

Niestety owe procedury składowane w MySQL pojawiły się relatywnie późno. Trochę od strony PHP są nienajlepiej udokumentowane. Właściwie to pełno w Internecie różnych poradników, które tylko wprowadzają człowieka w błąd.

Czyli generalnie mając stworzone procedury w MS SQL SERVER napisane w Transact SQL do których administrując serwerem dobieramy się poprzez zwykłe zapytanie można wykorzystać je w aplikacji. (Analogicznie migrując bazę do MySQLA w najnowszej wersji, można wykorzystać te procedury, tak?).
Jak wygląda z pozycji kodu PHP odwołanie do takiej procedury?
viking
W mysql CALL, w Postgresie SELECT i standardowe obrabianie wyników.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.