Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]For zakończenie pętli, tylko na pierwszym elemencie.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
luke18dg
Witam, w moich nieudolnych działaniach wystąpił błąd.
Jak najbardziej rozumiem fora, i że każdego można zastąpić whilem. Z tym nie mam problemu tylko jak najbardziej z warunkami.
Mam o to taki sobie kod:
  1. for($i=1; $i!=$ostatni; $i++)
  2. {
  3. $zapytanie_id=mysql_query('SELECT `pytanie`, `id_pytania` FROM `pytania_i_odpowiedzi` WHERE `pytanie` = \''.$tablica[$i]['value'].'\';');
  4. while($row = mysql_fetch_array($zapytanie_id)) {$wieleid[]=$row['id_pytania'];}
  5. }

Szybkie opisanie >> Ten for miał pełnić zadanie, że miał kierować zapytanie do bazy i otrzymywać dane. Po wykonaniu zapytania miał dodać do tablicy wieleid, pusty rekord z zmienną. Tylko jak już wcześniej wspomniałem problem występuje z forem. $i=1, $ostatni=1; I tutaj pies pogrzebany, mój warunek jest zły ponieważ powinien wykonać czynności dla 1 i zakończyć pętle. Dlaczego tego nie robi?

EDIT:
Mój błąd, więc pętla działa tak jak powinna.
Zapytanie poprawnie selectuje, ale w formie testów poprzednio usunąłem mysql_query(); i nie wysyłał do bazy pytań, których odwoływałem się w tym poleceniu.
Więc można zamknąć lub skasować.
djgarsi
Jeśli $ostatni=1 pętla nie wykona się ani razu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.