Mam problem z wyszukiwarkami na stronie. Zorientowałem się, że każda z nich po znalezieniu szukanych rekordów kiedy przerzucam na stronę, która ma wyświetlić wyniki wykonuje jeszcze raz zapytania.

Np: (wyszukiwarka 1)
Jestem na stronie X i mam małą wyszukiwarkę wysuwaną z boku, po wpisaniu parametrów wyszukiwania przerzuca na stronę z wynikami -potrzebuje do tego wykonać 5 zapytań do bazy danych, jednak po sprawdzeniu szczegółowym okazuje się, że najpierw wykonują się jeszcze raz zapytania ze strony X a po nich dopiero te 5 zapytań które generują wyniki na stronie z wynikami. Co może być powodem?

(wyszukiwarka 2)
po wykonaniu się zapytań, znalezieniu wyników i przerzuceniu na stronę gdzie te wyniki będą wyświetlone jeszcze raz wykonują się te same zapytania. W przypadku tej wyszukiwarki mogę zrezygnować z headera ponieważ formularz nie jest wysuwany tylko znajduje się już na stronie gdzie wyświetlone będą wyniki ale używając headera pozbywam się innego problemu.

edit:
Pozbyłem się problemu z drugą wyszukiwarką (częściowo) ale z pierwszą nie mogę sobie poradzić.

Po przerzuceniu mnie na stronę wyników (sprawdzam sobie logi z każdym zapytaniem do bazy -najpierw wykonują się jeszcze raz wszystkie zapytania ze strony na której byłem po czym wykonują się zapytania mające na celu uzyskanie wyników wyszukiwania) Te pierwsze wykonują się niepotrzebnie

Nie wiem jak to rozwiązać -może ktoś może jakieś pomysły?