scrabby
1.03.2013, 20:22:00
witam
mam taki dość trudny jak dla mnie problem do rozwiązania. Robię stronę opartą o Joomla 1.5 z alkocholami. Muszę zmusić tę stronę aby po wejściu na nią pokazywała komunikat że strona przeznaczona dla dorosłych i takie tam. no i pytanie coś w stylu "Czy jesteś pełnletni ?" i odpowiedzi Tak i Nie lub też "Potwierdzam że jestem pełnoletni" i pole wyboru aby zapamiętać wybór i kokam WEJDŹ. Niby wzystko łatwe nawet w jave można to zrobić jednak nie mgę nigdzie znależć jak zrobić aby był zapamiętany wybór ? pewnie trzeba będze użyć ciasteczek, ale nie mam ojęcia co z czym do kupy spiąć aby zrobić taki skrypt w php i dopisać go do strony głównej mojej strony.
Pozdrawiam
mimol
1.03.2013, 20:33:41
alkoholi...
Nie znam się na jomli, ale w głównym pliku, sprawdzasz czy odwiedzający ma ustawione jakieś ciasteczko,:
Jeśli nie ma to wyświetlasz alert
--wybierze tak, ustawiasz ciasteczko
--wybierze nie - wyrzucasz ze strony.
ber32
1.03.2013, 20:43:42
Sprawa nie jest łatwa.
proponuję zrobić plugin(dodatek)+ sprawdzanie po ip zapisywane do bazy
Cytat(scrabby @ 1.03.2013, 20:22:00 )

Niby wzystko łatwe nawet w jave można to zrobić jednak nie mgę nigdzie znależć jak zrobić aby był zapamiętany wybór ? pewnie trzeba będze użyć ciasteczek, ale nie mam ojęcia co z czym do kupy spiąć aby zrobić taki skrypt w php i dopisać go do strony głównej mojej strony.
Jak potrafisz Javę, to opanowanie PHP i ciastek nie będzie stanowiło problemu
http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Obsługa_ciastek i sprawdź przy okazji czy taka wtyczka już istnieje.
markonix
1.03.2013, 20:49:51
IP jest nietrafionym pomysłem, tylko i wyłącznie ciasteczko.
Może są jakieś gotowe pluginy, to dość popularny CMS.
scrabby
1.03.2013, 21:16:51
Dzieki za szybkie odpowiedzi. Co do Joomli to własnie nie ma nic takiego. Dlatego postanowiłem tutaj zapytać gdzie są fachowcy od PHP. Co do Javy to jest podobnych skryptów wiele tylko bez opcji zapamiętania, sam osobiście nie znam się na javie, tylko same podstawy i wydało mi się najlepszy rozwiązanie własnie PHP + cisteczka, lecz nie mogę jak już pisałem nic znaleźć takiego, więc się zapytałem czy ktoś z was nie dysponuje takim podobnym skryptem i nie zechciał sie podzielić, ewentualnie gdzie mogę takie coś znaleźć. Co do IP to odpada według mnie i zapisywanie tego do bazy, chyba cisteczka są łatwiejszą do wdrążenia opcja szczgólnie jak ktoś zna tylko zarys php.
markonix
1.03.2013, 22:46:08
Hm, a jak tą jave stosujesz na stronie czy ogólnie wykorzystujesz?
W formie apletów czy inaczej?
(tak tak, wiem..)
Btw. wpisałem w Google "joomla adult gate" (nie wiem nawet czy prawidłowe tłumaczenie) i pierwszy wynik to już jakaś wtyczka, która spełnia założenia..
Jak to niby szukałeś?
zegarek84
2.03.2013, 00:03:00
takie rzeczy zapisuj w sesji choćby dla nie zalogowanych urzytkowników w sesji tymczasowej bądź w rzeczach powiązanych z sesją... wyobraź sobie sytuację... starszy brat pełnoletni lub rodzic akceptuje warunki (fakt, dokładniejsza weryfikacja wymaga rejestracji ale pomińmy to i skupmy się na tak i nie), chwilę później dziecko zagląda na stronę i ma furtkę otwartą nawet jeśli chciało by być szczere ]:->... z sesją masz powiązane tylko jedno ciasteczko a reszta na serwerze więc nikt tymi danymi nie będzie modyfikował (wiem wiem - pomińmy sesję w parametrach get i post - dla mnie prehistoria ;])... w google jak wpiszesz "joomla session" to będziesz miał wieeele przykładów jak do niej dostać się w tym cms'ie...
btw. wątpię by programista podał Ci lepsze rozwiązanie zwłaszcza tutaj, choć piszę hobbystycznie to też staram się uczyć i też administruję przez przypadek w pracy stroną na joomli (tylko dlatego, że kolega nie umiał znaleźć błędów i mnie poprosił o pomoc), po prostu języki i fremworki to tylko narzędzia i wystarczy mieć umysł otwarty i wiedzieć jak szukać błędów ;]... javę i c++ (razem z Qt) uważam, że znam w stopniu podstawowym, a wielokrotnie zdziwiłem się co i jak mając styczność z "programistami", iż nie wiedzą jak co rozwiązać... MIEJ UMYSŁ OTWARTY I KORZYSTAJ NARZĘDZI ]:->
scrabby
2.03.2013, 02:07:59
co do wtyczek pod joomle szukałem "adult verification script" oraz "age confirm script" na joomla extension itp... spróbuję się zaintresować sesjami, może to do czegoś doprowadzi

Dzięki za podpowiedzi
Pozdro
krzysiekk
3.03.2013, 00:12:33
hi
moze tak stworz 2 szablony standadowo w pierwszym przygotuj informacje ze to strona 18+ i trzeba potwierdzić ze sie ma tyle i stawiamy ciacho i ten szablon podepnij pod artykuł startowy , a w drugim szablonie sprawdzany zaraz na początku czy jest ciacho jesli nie ma to ladujemy pierwsza stronę zabezpieczamy sie w ten sposób przed wywołaniem strony z pominięciem 1 strony
ps. 1.5 to trochę stare jest
a to sprawdzałeś
http://joomla.bamboo-waves.com/content/vie...1/lang,english/
ber32
5.03.2013, 19:08:43
Znalazłem moduł pod joomla 2.5.8 w pełni konfigurowalny plus style do wyboru
Osiemnaście Plus
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.