Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Generator skryptu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
binprogrammer
Witam.

Załóżmy że mam skrypt dodawania czegoś do tabeli i zapisywania tego w bazie, chciałbym zrobić generator takich skryptów ze skonfigurowaniem własnego nagłówka i może kilku innych opcji oraz ustawieniem własnego adresu, ew. subdomeny.

I teraz kilka pytań: Jak się zabrać za taki generator? Co zrobić aby utworzyć automatycznie subdomenę?

Myślę żeby zrobić formularz, który by zapisywał wszystko i po prostu wklepywał to do szablonu i tworzył plik, np. wlasna_nazwa.php (potem przez htaccess zmienic adres) tylko jak zrobić, aby baza danych była inna? Unikalne ID w nazwie MySQL zawsze tworzyć? Czy jak?

Pozdrawiam
!*!
Generator to zwykły formularz. Subdomena, to zależy co rozumiesz przez to wink.gif najprościej to przekierowania po .htaccess a inna baza? Użyj prefixów.
binprogrammer
!*! jak zwykle wszystko wie biggrin.gif Dzięki

Rozwiniesz mi coś o prefiksach?
!*!
Prefix jest przed nazwą poprzedzony myślnikiem np.

Cytat
wp_content
wp_costam
wp3_content
wp3_costam

Bo chyba o to Ci chodzi?
binprogrammer
Jeżeli dodam prefiks to mam drugą, pustą bazę o tych samych parametrach?
com
no to zależy od tego jak sobie to oprogramujesz, ale zacznijmy od tego że musiałyś w tym wypadku napisać generator który ją wygeneruje wink.gif
!*!
Cytat(binprogrammer @ 5.03.2013, 20:59:21 ) *
Jeżeli dodam prefiks to mam drugą, pustą bazę o tych samych parametrach?

Na tym właśnie ma opierać się generator. Tworzy nową bazę/tabele. Nie ma czegoś takiego jak prefix w SQL (chyba że o czymś zapomniałem). To tylko nowa nazwa dla bazy/tabeli, aby było można łatwo rozróżnić i żeby skrypty działały na tych samych silnikach, bez potrzeby kopiuj/wklej.

Popatrz na wordpress.com, możesz tworzyć blogi, tam jest tylko jeden skrypt php, a każdy użytkownik ma swój prefix w bazie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.