Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie koncepcyjne odnośnie bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
Zielonkawy18
Witam

Otóż piszę pracę inżynierską i tworzę bazę danych, ale zanim się ją dobrze tworzy trzeba poznać owy wycinek rzeczywistości.

Chciałem się zapytać jak są realizowane zamówienia w sklepach. Oto mały scenariusz:

Przychodzę do sklepu i mówię: "Poproszę dwa pedały do roweru", Sprzedawca sprawdza czy mają u siebie w magazynie pedały do roweru - jeśli TAK to płacę i wychodzę, ale jeśli nie to proponuje mi on zamówienie tych pedałów ( i teraz ):

- to zamówienie produktu dotyczy pobrania go z innych magazynów sklepów ( np. z innego miasta ) ? Czy sieć sklepów ma jakiś swój główny magazyn(y) i sklepy pobierają tylko z niego produkty?
mstraczkowski
Nie jestem ekspertem w dziedzinie handlu pedałami, ale wydaje mi się, że to zależy od firmy.
Oba rozwiązania wydają się realne
mmmmmmm
Nie ważne, czy sieć ma główny magazyn, czy też nie. Potraktuj sklepy jako magazyny. Każdy sklep to magazyn. I w ramach firmy możesz sobie dowolnie przesuwać towar pomiędzy magazynami. Jest na to nawet specjalny dokument - MM przesunięcie wewnątrzmagazynowe. I nieważne, czy przesuwasz z magazyny "głównego", czy "podrzędnego" - działa dokładnie tak samo. W jednym zmniejsza ilość, w drugim zwiększa.
A duże firmy (np Euro, Żabki, McDonalds) to głównie franczyzy i raczej nie mają zysku w przeswaniu towaru. Tak mi się wydaje.
Zielonkawy18
Rozumiem, czyli pomiędzy tabelami Products oraz Stores zajedzie relacja wiele-wiele bo jeden produkt może być w wielu magazynach i jeden bądź więcej magazynów może posiadać więcej takich samych produktów.
mmmmmmm
Dokładnie tak
Zielonkawy18
Planuje na każdym komputerze położyć taką samą bazę danych bez żadnej fragmentacji tabel. Czy to jest dobre rozwiązanie? Brak fragmentacji tabel podepre faktem iż każda baza przechowuje twardo swoje produkty i nie ma potrzeby trzymania produktów ze sklepu A w bazie B i na odwrót. Jeżeli będę chciał przejrzeć inne magazyny poprostu skonstruuje odpowiednie zapytanie. Co o tym sądzicie.
mmmmmmm
Bez sensu rozwiązanie.
Załóżmy, że szefostwo chce znać stan zatowarowania na teraz. Na już... Będziesz wykonywał zapytania na X komputerach i ręcznie sumował?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.