Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]order allow,deny
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Bazia
Aby do strony mialy dostep tylko wybrane IP:

order allow,deny

allow from xx.x.xxx.xx (ip)

to ok dziala natomiast jak zrobic dla ip nie wymienionych wyswietlala sie strona np. error.php ?
Sephirus
Jeśli chodzi o konkretny adres/skrypt to nie tędy droga.

Allow i deny służą globalnie, lub można je dać w .htaccess'ie w jakimś danym katalogu - wtedy dotyczą tego katalogu.

Ty natomiast, jeśli dobrze rozumiem, potrzebujesz czegoś takiego na dany skrypt. Wówczas należy dać inaczej wykorzystując ModRewrite:

Kod
RewriteEngine On

RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !1.1.1.1
RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !2.2.2.2
RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !3.3.3.3
RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !4.4.4.4
RewriteRule !error.php$ error.php [R=308,L]

jak to działa:

Na górze jest lista adresów IP, które są dozwolone. Może ich być więcej. Jeśli adres IP nie jest równy pierwszemu dozwolonemu i drugiemu i trzeciemu itd... to cokolwiek by nie wpisano przekieruje na error.php. jeśli będzie już na error.php to na nim zostanie.

EDIT: zmieniłem na kod 308 bo to PERMANENT REDIRECT - aby było wiadomo o co chodzi wink.gif
Bazia
Dziekuje Sephirus natomiast mam jeszcze jeden problem a mianowicie mam cos takiegp np. www.przyklad.pl/strona/1

i wchodzi na strone ale nie laduje styli (a style mam w oddzielnym pliku) w podfolderze :/ co moze byc przyczyna ? natomiast jak wpisze www.przyklad.pl/strona?id=1 to style dauje :/
foxbond
Dodaj znacznik <base> w sekcji head strony
fiszol
W sekcji head dokumentu html
Kod
<base href="{tuta wartość z .htaccess RewriteBase}" />

Przykłady:
.htaccess
Kod
RewriteEngine On
RewriteBase /
html
Kod
<base href="/" />

.htaccess
Kod
RewriteEngine On
RewriteBase /polozenie/strony/
html
Kod
<base href="/polozenie/strony/" />
Bazia
niestety to nie zadzialalo :/

RewriteEngine On

RewriteRule ^film/([0-9])$ movie.php?id=$1 [L]

plik movie mam w glownym folderze a style do niego w podfolderze styles

czyli www.przyklad.pl/style/movie.css

jak dodam

base to niestety niczego nie zmienia. a jak powiinien wygladac base bo moze ja cos zle robie ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.