Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Dodanie pozycji do listy rozwijalnej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dopal
Witam,

W bazie danych mam stworzoną tabelę miasta, którą wykorzystuję w wielu różnych miejscach programu.
W jednym miejscu potrzebuję dołożyć do listy rozwijalnej jedną nazwę.
Nie chcę dodawać tej nazwy do tabeli miasta, ponieważ we wszystkich miejscach by mi się wyświetlała ta dodatkowa informacja, a tego nie chcę.
Owszem można zrobić warunek, żeby pobierać wszystkie bez tej konkretnej nazwy, ale za dużo miał bym przerabiania kodu w różnych plikach.
Innym sposobem jest wpisanie tych miast na sztywno do listy rozwijalnej...ale w takim rozwiązaniu pojawia się problem, że gdy dodam nowe miasto to na tej liście go nie będzie.

Załóżmy że w tabeli miasta mam takie pozycje:
1.Warszawa
2.Poznań
3. Gdańsk
4. Kraków
5.Katowice
itd.

Z poniższego kodu uzyskuję te dane w liście rozwijalnej, jednocześnie "domyślną" pozycją jest zawsze Warszawa
  1. <tr><td>Miasto:</td><td><select name="miasto"><?php
  2. $set = mysql_query("SELECT * FROM `city` ORDER BY `name");
  3.  
  4. //pobieram z tego zapytania wszystkie miasta z tabeli
  5. //w tym miejscu chciałbym dodać np. Lublin, który będzie wyświetlany jako domyślna pozycja plus lista miast z tabeli wyżej
  6. while( $get = mysql_fetch_assoc( $set)){
  7.  
  8. echo '<option value='.$get['name'].' '.($get['name'] == 'Warszawa' ? 'selected="selected"' : "").'>'.$get['name'].'</option>';
  9.  
  10. } ?></select></td></tr>

Jak to można zrobić?
nospor
Nie ogarniam Twojego problemu.... chcesz do listy dodać jedną pozycję, tak? No to ją dodaj:
  1. while( $get = mysql_fetch_assoc( $set)){
  2.  
  3.  
  4.  
  5. echo '<option value='.$get['name'].' '.($get['name'] == 'Warszawa' ? 'selected="selected"' : "").'>'.$get['name'].'</option>';
  6.  
  7.  
  8.  
  9. }
  10. echo '<option value="nowapozycja">NOWA POZYCJA</option>';
dopal
Ok, może za bardzo zagmatwałem smile.gif
Ale mniej więcej o to chodziło.

Jak jeszcze zrobić by ta nowa pozycja była wyświetlona domyślnie, czyli jako pierwsza na liście rozwijalnej

Ok już nieaktualne.
Dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.