W bazie danych mam stworzoną tabelę miasta, którą wykorzystuję w wielu różnych miejscach programu.
W jednym miejscu potrzebuję dołożyć do listy rozwijalnej jedną nazwę.
Nie chcę dodawać tej nazwy do tabeli miasta, ponieważ we wszystkich miejscach by mi się wyświetlała ta dodatkowa informacja, a tego nie chcę.
Owszem można zrobić warunek, żeby pobierać wszystkie bez tej konkretnej nazwy, ale za dużo miał bym przerabiania kodu w różnych plikach.
Innym sposobem jest wpisanie tych miast na sztywno do listy rozwijalnej...ale w takim rozwiązaniu pojawia się problem, że gdy dodam nowe miasto to na tej liście go nie będzie.
Załóżmy że w tabeli miasta mam takie pozycje:
1.Warszawa
2.Poznań
3. Gdańsk
4. Kraków
5.Katowice
itd.
Z poniższego kodu uzyskuję te dane w liście rozwijalnej, jednocześnie "domyślną" pozycją jest zawsze Warszawa
<tr><td>Miasto:</td><td><select name="miasto"><?php //pobieram z tego zapytania wszystkie miasta z tabeli //w tym miejscu chciałbym dodać np. Lublin, który będzie wyświetlany jako domyślna pozycja plus lista miast z tabeli wyżej echo '<option value='.$get['name'].' '.($get['name'] == 'Warszawa' ? 'selected="selected"' : "").'>'.$get['name'].'</option>'; } ?></select></td></tr>
Jak to można zrobić?