Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]znikanie obiektu przy przeladowaniu strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
PHP_Addicted
Mam problem, z którym nie wiem jak sobie poradzić. Na stronie index.phpmam formularz który przesyla dane do tej samej strony(index.php). Na tej samej stronie mam tworzony obiekt do którego są zapisywane dane z formularza. Tylko że każdorazowe przeladowanie strony niszczy utworzony obiekt. Chodzi mi o to żeby dane z formularza trafiały do tego obiektu i po kolejnych wypelnieniach dane z formularza były dopisywane do składowe (tablicy) w tym obiekcie. Wg google najlepiej zrobić to poprzez sesję, ale chciałbym użyć innego sposobu. Czy istnieje jakikolwiek ?
markonix
Sesje / baza (choć tu i tak sesja będzie potrzebna) / ukryte pola.
Z tych 3 pierwsze najlepsze.
PHP_Addicted
To nasunęło mi sie pytanie jaki sens ma stosowanie obiektóe, skoro one znikają po każdorazowym odświeżeniu strony? Może to dość dziwne pytanie, ale wyobraziłem sobie nastepującą hipotetyczną sytuację. Mamy w bazie informacje powiedzmy o pracownikach. Po wybraniu wierszy tworzymy obiekt każdego pracownika i mamy metody zwolnij, daj podwyżkę, przenieś do działu i co tam jeszcze dusza zapragnie. I czy teraz należy każdorazowo pobierać z bazy i tworzyć obiekty aby wykonać jakaś czynność?
!*!
Przed chwilą zjadłem obiekt nazywany sandwitchem i popiłem obiektem herbatą. Myślisz że to dość normalne, czy powinna być kawa z ogórkiem? Pytanie, gdzie w kanapce był kod, oraz czym są obiekty?
Crozin
Cytat
Wg google najlepiej zrobić to poprzez sesję, ale chciałbym użyć innego sposobu. Czy istnieje jakikolwiek ?
Dlaczego chciałbyś uniknąć tego sposobu, co jest z nim nie w porządku? Środowisko protokołu HTTP charakteryzuje się brakiem stanu (ang. stateless), czyli i tak skończysz na czymś mniej lub bardziej podobnym do klasycznej sesji. Pamiętaj jedynie, by obiekty, które chcesz zapisywać pomiędzy żądaniami mogły się poprawnie (de)serializować. Najlepiej jest to osiągnąć implementując interfejs Serializable.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.