Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] IN w mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
miccom
Witam.
mam takie zapytanie smile.gif

1. select sum(zarobki) as kasa, sum(koszta) as wydatki, min(marza) as koszta FROM statystyki where miesiac IN('.$row['suma_miesiecy'].')

I wszystko pięknie ładnie jak dam różne wartości pod $row['suma_miesiecy'] to pięknie ładnie sumuje...
Ale jeśli dam np. $row['suma_miesiecy']=1,1; ( cyli chciałbym zsumować dane ze stycznia i stycznia smile.gif ) to już nie sumuje... i wyciąga dane tylko z 1 stycznia.

Jak skonstruować zapytanie, aby sumowało nawet te same dane?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
miccom
Michael2318
może tak:

1. SELECT a.miesiac, sum(a.zarobki) AS akasa, sum(a.koszta) AS awydatki, min(a.marza) AS akoszta, sum(b.zarobki) AS bkasa, sum(b.koszta) AS bwydatki, min(b.marza) AS bkoszta, b.miesiac FROM statystyki a LEFT JOIN statystyki b ON a.miesiac = b.miesiac WHERE a.miesiac = 1 AND b.miesiac = 1;
miccom
No ale ja chcę zsumować oba wyniki...
Czyli wg twojej myśli a.kasa+b.kasa...
bo zapis sum(a.kasa ) as akasa nie ma sensu...
Już prościej jest zrobić dwa zapytania i sumować w php smile.gif
Michael2318
Coś tu ściemniasz wink.gif

Struktura:

efekt:
miccom
Hmm, nie wierzę własnym oczom...
U mnie nie działa:(
Jak podmienię różne ID to sumuje... jak dam takie same ( np. 81,81) to już nie działa...
Michael2318
Otwórz w phpmyadmin'ie strukturę, zobaczymy jakie wartości przypisaleś dla danych pól, moze tu jest problem, sam nie wiem do końca czemu u Ciebie jest inaczej i u mnie ,ale dojdziemy do tego smile.gif
miccom
Wszystko mam int(11)
Michael2318
heh, a ja int(8). I żadnych dodatkowych pól, ani warunków w zapytaniach? Nie wierzę smile.gif Dla pewności dorzuciłem sobie jeszcze 10 innych rekordów, z innych miesięcy, ale działa jak należy.
miccom
Wiesz, zapytanie jest dużo bardziej zamieszane smile.gif
Ale wiem, ze nie powinno się ujawniać publicznie struktury:)smile.gif
Podasz mi swój nr gadu gadu?
Odezwę się się dogadamy:)
Ja potrzebuję pomocy.
Michael2318
poszło PW.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.