ja bym to tak zrobił (od strony projektowej, konkretne rozwiązania sobie dopowiesz, chociaż mogę jQuery polecić do AJAXa czy do manipulacji DOM):
po stronie serwera musisz mieć tabelę w bazie danych z wiadomościami, od kogo wiadomość, o której godzinie, co zawiera wiadomość itp.
po stronie klienta, jeśli jesteś zalogowany jako właściciel:
- musisz mieć mechanizm do wyświetlania okienek ("widok")
- musisz mieć "model" aktualizacji danych, czyli np.
1. co 10 sekund pytasz AJAXem (np. przez jQuery) czy pojawiły się nowe wiadomości, jeśli się pojawiły wyświetlasz je, dodając np. nowy paragraf <p>....</p> do okienka. Tych okienek oczywiście może być kilka, więc musisz je jakoś identyfikować w skrypcie JS.
2. w każdym okienku oczywiście masz <input type="text" /> do wpisywania. Po naciśnięciu enter, wysyłasz żądanie AJAXem do serwera z wiadomością.
po stronie serwera jest oczywiście walidowane wszystko + mechanizm sesji żeby się zorientować "kto jest aktualnie zalogowany, od kogo ta wiadomość".
tak w skrócie. Jeśli chodzi o użytkownika
nieadmina, to funkcjonalność musi być okrojona, tylko jedno okienko oraz możliwość wysyłania wiadomości tylko do ciebie (a ty możesz do różnych osób, zależności w którym okienku będziesz odpowiadać). No i bym też pilnował transferu, obciążenia serwera, w razie potrzeb zrobił aktualizację nie co 10 ale co np. 30 sekund, albo tylko w czasie aktywności użytkownika na stronie (ruch myszy itp.).
Jak zrobić kilka okienek?
możesz np. za każdym razem dodawać ten sam HTML:
$("body").append("<div class='okienko'><div class="cos-tam"></div></div>');
ale to nie jest rozwiązanie eleganckie, więc lepiej już stworzyć sobie w HTML "szablon" a potem ten szablon tylko klonować (jest zdaje się funkcja clone w jQuery). Ewentualnie użyć jakiegoś gotowego systemu szablonów.
No, generalnie sprawa jest prosta i przyjemna

Mam nadzieję, że pomogłem jakoś.