Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]Rozdzielczość ekranu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
eVolution
Witam,
Może spotkał się ktoś z takim czymś, sprawdzam sobie szerokość ekranu w js, i przypisuję wynik do zmiennej w PHP, dalej sprawdzam poprzez instrukcję warunkową if i niestety zawsze jest ten sam wynik. Oto kod:
  1. <?php
  2. $szerokosc = "<script>document.write(screen.width);</script>";
  3. if($szerokosc >= 1280)
  4. {
  5. echo "Szerokość monitora jest większa bądź równa 1280px";
  6. }else{
  7. echo "Szerokość monitora jest mniejsza niż 1280px";
  8. }
  9. ?>
Za każdym razem pokazuje mi, że szerokość jest większa od 1280px, nawet jak ustawię 1024x760px ;/
gothye
pobierasz szerokość ekranu za pomocą JS , potem wysyłasz Ajax do skryptu PHP i trzymasz w sesji
eVolution
Właśnie chodzi o to, żeby wszystko odbywało się w jednym pliku, bo kod potrzebuję do slidera dla drupala, i w pole tekstowe muszę wpisać warunek, żeby poniżej 1280px slider się nie pokazywał. Tym sposobem co pisałem wyżej, w $szerokość normalnie jest zapisana szerokość bo poprzez echo pokazuje moją obecną szerokość ekranu, ale ten if coś głupieje ;/ Screen po odpaleniu i wykonaniu skryptu: http://imageshack.us/photo/my-images/703/ekrant.png/
matiit
Cytat(eVolution @ 18.03.2013, 12:46:35 ) *
  1. <?php
  2. $szerokosc ="<script>document.write(screen.width);</script>";
  3. if(intval($szerokosc) >= 1280)
  4. {
  5. echo "Szerokość monitora jest większa bądź równa 1280px";
  6. }else{
  7. echo "Szerokość monitora jest mniejsza niż 1280px";
  8. }
  9. ?>
Za każdym razem pokazuje mi, że szerokość jest większa od 1280px, nawet jak ustawię 1024x760px ;/

Ale to i tak raczej nie zadziała przecież... JS jest wykonywany po stronie klienta, a PHP wcześniej po stronie serwera...
eVolution
Fakt, zrobię to inaczej zamiast bawić się w jakieś formularze, wrzucę to normalnie w kod pliku i tam sobie ogarnę temat smile.gif
!*!
Do takich rzeczy używa się CSS @media, a nie JS czy PHP.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.