phpowiec84
20.03.2013, 16:34:28
witam ,znalazłem na github klasę ORM_FORM ,która pozwala na generowanie formularza dla pól w Modelu ,w zależności od typu pola , dla mnie rozwiązanie fajne ,ale chce nie co pozmieniać i zastanawiam się nad ideologią modelu MVC ,
czy generowanie formularza przez widok w Modelu to dobre posunięcie ? Czy lepiej omijać szerokim łukiem ?
mortus
20.03.2013, 16:54:35
Jaka to klasa (dokładnie) i w którym miejscu formularz generowany jest przez "widok w modelu"?
phpowiec84
20.03.2013, 17:07:03
Dokładnie to ta klasa :
https://github.com/Azuka/Kohana-ORMFormale Ja chcę zmodyfikować i dodać renderowanie widoku w modelu a potem zwrócić już gotowy formularz przez Model
magnus
20.03.2013, 17:32:48
Renderowanie widoku w modelu to słaby pomysł. Nie od tego jest model. Model to warstwa biznesowa, logiki aplikacji (nawet nie baza danych, tylko szerszy zakres). Do stworzenia widoków (np. partiali) można wykorzystać helpery (statyczne klasy, do których się podaje dane z modelu a wypluwają kod html albo dowolny inny).
phpion
21.03.2013, 08:23:07
Ja jestem zdania, że model jak najbardziej może zwracać widok (najlepiej w formie obiektu View, może być gotowy string). Szczerze mówiąc nie widzę w tym nic złego.
Cytat(phpowiec84 @ 20.03.2013, 16:34:28 )

czy generowanie formularza przez widok w Modelu to dobre posunięcie ?
Po to wymyślili MVC, aby tego nie robić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.