Witam.
Wybiegajac troche w przyszlosc poza apikacje szkieletowa, zastanawiam sie nad tym, jak powinna wygladac bardziej rozwinieta aplikacja.
Mianowicie, wezmy przykladowo taki zestaw:
1. doctrine 2
2. logowanie
3. kontrola dostepu
4. przykladowe 1 moduly (galeria i jakis drugi.. malo wazne)
Dokumentacja Zenda2 opisuje kazdy z komponentow, ale nie pokazuje jak ich zespolic w calosc, stad moje pytanie.
Jak to rozpracowac pod wzgledem budowy aplikacji?
- Tak sobie myslalem, ze przydalby sie jakis nadrzedny kontroler, po ktorym dopiero dziedziczylyby inne kontrolery, a w ktorym np bylaby walidacja autoryzacji.
- Jezeli chodzi o kontrole dostepu to czytalem o ACL, ale tez nie wiem do konca jak to ugryzc. Tez przydaloby sie to jakos zrobic raz, zeby nic nie mnozyc w modulach.. tylko czy tak sie da.
- Mysalem, zeby nadrzednym modulem byl szkieletowy Application, ale to tylko moj pomysl.
- Co do Doctrine to tez wolalbym, zeby wszystkie entities byly w jednym katalogu, zeby np klasa user(przykladowo) uzywana w roznych modulach nie byla powielana.
Wiem, i przepraszam.. moje pytania sa laickie strasznie, ale siedze i czytam ile moge, i wszyto w internecie wyjasnia dzialanie jednego elementu na jednym module. A ja chcialbym wiedziec jak to ma wygladac w calej aplikacji, globalnie.
Bede bardzo wdzieczny za kazde wyjasnienie.
Pozdrawiam
Wasp