Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF2][ZendFramework2][ZendFramework] Schemat wiekszej aplikacji
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Wasper
Witam.
Wybiegajac troche w przyszlosc poza apikacje szkieletowa, zastanawiam sie nad tym, jak powinna wygladac bardziej rozwinieta aplikacja.
Mianowicie, wezmy przykladowo taki zestaw:
1. doctrine 2
2. logowanie
3. kontrola dostepu
4. przykladowe 1 moduly (galeria i jakis drugi.. malo wazne)

Dokumentacja Zenda2 opisuje kazdy z komponentow, ale nie pokazuje jak ich zespolic w calosc, stad moje pytanie.

Jak to rozpracowac pod wzgledem budowy aplikacji?

- Tak sobie myslalem, ze przydalby sie jakis nadrzedny kontroler, po ktorym dopiero dziedziczylyby inne kontrolery, a w ktorym np bylaby walidacja autoryzacji.

- Jezeli chodzi o kontrole dostepu to czytalem o ACL, ale tez nie wiem do konca jak to ugryzc. Tez przydaloby sie to jakos zrobic raz, zeby nic nie mnozyc w modulach.. tylko czy tak sie da.

- Mysalem, zeby nadrzednym modulem byl szkieletowy Application, ale to tylko moj pomysl.

- Co do Doctrine to tez wolalbym, zeby wszystkie entities byly w jednym katalogu, zeby np klasa user(przykladowo) uzywana w roznych modulach nie byla powielana.

Wiem, i przepraszam.. moje pytania sa laickie strasznie, ale siedze i czytam ile moge, i wszyto w internecie wyjasnia dzialanie jednego elementu na jednym module. A ja chcialbym wiedziec jak to ma wygladac w calej aplikacji, globalnie.

Bede bardzo wdzieczny za kazde wyjasnienie.
Pozdrawiam
Wasp
magnus
Zend jest mocno rozbudowany i generalnie takiej jest jego założenie, że składa się z niezależnych komponentów, które można ze sobą łączyć w miarę potrzeb. Nie narzuca konkretnej architektury aplikacji, dlatego też trzeba by mieć jakieś rozeznanie jak to ma wyglądać.
Może warto zacząć od jakiegoś prostszego frameworku, żeby nabrać doświadczenia?

Hierarchia kontrolerów to dobry pomysł, pewne rzeczy są wspólne dla całej aplikacji a inne mogą być potrzebne tylko w niektórych częściach (np. nie zawsze trzeba sprawdzać autoryzację a np. moduł admina powinien mieć jakieś dodatkowe akcje).
viking
Przejrzyj sobie http://modules.zendframework.com/ i na bazie tego oraz szkieletowej aplikacji wyciągnij wnioski. Akurat ZF2 tak się zmienił że nie istnieje sztywny podział według akcji i kontrolerów tylko modułów funkcjonalnych.
Wasper
Tylko wlasnie w tym "problem", ze mi sie podoba to, ze niczego nie narzuca, dlatego go wybralem. Wiem, ze bede zjadal zeby i odgryzal palce przy zendzie, ale stwierdzilem, ze lepiej stracic wiecej czasu na nauke tego, niz uczyc sie dodatkowo jeszcze innych, ktore nie daja mi takiej swobody.

Wiem, ze daleka droga przede mna i ciezka, ale uwazam, ze warto. nie musze tego poznac "na jutro" wiec spokojnie przyswajam wiedze smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.