Z JQUERY mam już do czynienia od jakiegoś czasu ale teraz po raz pierwszy muszę zrobić autocomplete dla jednego pola. Szukałem w różnych tutorialach i na różnych forach, znalazłem kilka przykładów ale nie umiem ich przystosować do swoich wymagań.
Na stronie używam JQUERY oraz JQUERY UI. Potrzebuję zrobić podpowiedź do pola w których znajdują się nazwy gmin. Chciałbym aby w tym polu formularza wyświetlała się nazwa gminy i po przecinku nazwa powiatu. Gminy oraz powiaty znajdują się w bazie w osobnych tabelach - z tabeli "gminy" muszę pobrać ID oraz nazwę gminy, a z tabeli "powiaty" nazwę powiatu w którym ta gmina się znajduje. Po wybraniu inetresującej mnie gminy jej nazwa i powiat wyświetlają się w polu a do jakiegoś pola ukrytego musi być dodawany jej ID. To ID jest potrzebne do dalszego działania strony ponieważ po wysłaniu formularza na jego podstawie w kolejnej tabeli musi być dodane właśnie to ID.
W formularzu mam takie pola
Skrypt PHP wyszukuący gminy i powiaty z bazy
$nazwa = $_GET['nazwa']; $wynik = mysql_query ("SELECT gminy.gm_id, gminy.gm_nazwa, powiaty.pow_nazwa FROM gminy, powiaty WHERE gminy.gm_nazwa LIKE %$_GET['nazwa'] gminy.gm_powiat_id=powiaty.pow_id ORDER BY gminy.gm_nazwa;"); }
Skrypt JQUERY
$(function(){ $('#gmina_nazwa').autocomplete({ source: function(request, response){ $.ajax({ url: 'includes/gminy.php', dataType: 'json', type: 'GET', data: { nazwa: $('#gmina_nazwa').val() }, success: function (data){ response( $.map( data, function(item){ return{ label: item.nazwa, value: item.id } })); } }); }, select: function( event, ui ) { $( "#gmina_nazwa" ).val( ui.item.label ); $( "#gmina_id" ).val( ui.item.value ); return false; } }); });
Niestety nie mogę sobie poradzić z przystosowaniem tego do swoich potrzeb. Każda pomoc mile widziana. Nie chodzi mi o gotowca rozwiązanie ale o nakierowanie na właściwe rozwiązanie.