Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem ze zmiennymi $_GET
Forum PHP.pl > Forum > PHP
entragian
mam jeszcze jedno pytanko do tegoz tematu(mam nadzieje)

na stronie index.php mam odnosniki

Kod
<a href="index.php?p=dzial1/glowna.php">dzial pierwszy</a>

<a href="index.php?p=dzial2/glowna.php">dzial drugi</a>

a potem robie cos takiego w index.php

Kod
if($p) include("$p");

else include("pierwszastrona.php");

no i pytanie moje brzmi:

czy w wyolanym tak pliku index.php zmienna $p bedzie (z register_globals=Off) przekazywana w tablicy $_GET['p'] czy też owe $_GET jest tylko zarezerwowane dla formularzy? i w jaki sposob mam sie (przy wylaczonych r_g) dobrac do zmiennej $p ?
Koshin
po pierwsze nie mozesz sobie sprawdzic czy ta zmienna bedzie w _GET czy nie bedzie jej tam? chyba prosciej napisac przyklad sobie i psrawdzic niz czekac na odpowiedz.

po drugiej, gdzies mialem funkcje napisana, ktora zalatwiala caly problem z r_g off... po prostu zmienne przekazywane sa w tablicy, na poczatku skryptu, wszystkie elementy przypisywalem zmiennym, a nazwy zmiennych bralem z kluczta tablicy, czyli jak w tablicy pod kluczem p jest wartosc jakas wartosc to robilem zapis $$klucz = $wartosc i bylo super smile.gif) normalnie potem uzywalem skrypt, tak jakby zmienne dalej byly przekazywane jak w dobrym starym php smile.gif

oczywiscie tutaj napisalem tylko wyjasnienie jak to zrobic, a nie kod smile.gif ale jak komus bedzie zalezalo, to w poniedzialek na mojej stronie moze zadac to pytanie, i ja mu je odpowiemiem, znaczy podam ten kod smile.gif
DeyV
Tyle, że taka funkcja nie jest potrzebna. Do wszystkich zmiennych mammy przecież dostęp w tablicy $_REQUEST.
A zresztą - istnieje orginalna funkcja służącą do tego. Dasze info w manualu i topicu przyklejonym.
Co do pytania. Wszytkie zmienne przekazywane w adresie, czyli metodą GET trafiają do tablicy $_GET
Wszystkie zmienne przesyłane metodą POST trafiają do tablicy $_POST
entragian
dzieki:)
Koshin
Cytat
Tyle, że taka funkcja nie jest potrzebna. Do wszystkich zmiennych mammy przecież dostęp w tablicy $_REQUEST.

a jesli skrypt jest napisany pod php < 4.2 questionmark.gif? i wykorzystuje register_global on questionmark.gif?
DeyV
Cytat
Request variables: $_REQUEST
Notatka: Introduced in 4.1.0. There is no equivalent array in earlier versions.  
aaevil.gif
lub
Cytat
bool import_request_variables ( string types [, string prefix])

Imports GET/POST/Cookie variables into the global scope. It is useful if you disabled register_globals, but would like to see some variables in the global scope.

Na manual nie ma mocnych laugh.gif
kurtz
Cytat
Cytat
bool import_request_variables ( string types [, string prefix])

[..]
Na manual nie ma mocnych :lol:

na cytujacych fragmentami rowniez ;p

"(php 4 >= 4.1.0)"

wiec jesli np 4.0.2 to juz ryfa.

prosze jak chcesz pokazac ze wiesz ze jest taka funkcja to fair bedzie tez powiedziec ze dotyczy php od wersji x.y.z. dziekuje :)

i pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.