Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: System Mailingowy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
PHPSESSID
Ok szukam pomocy albo jakiś artykułów o zarządzaniu mailami na serwerze. Bo tak: qmpel zlecił mi żebym zrobił system maili, tak żeby ludzie ze swojego konta które maja na jego serwerze mogli wysyłać maile, odbierać je itp. No z wysyłaniem to niema wogule problemu ale OMG jak sprawdzić czy dostał maila itp. Serwer jest oparty na SMTP i POP3 winc jak ktoś mógł by mi podać jakieś linki do artykułów o tym jak obsłużyć się POPem to będe wdzięczny i bede bił allachy przez następny sezon połowu szprotek. THX z góry ;]

ps: ahaa wiecie chodzi o takie coś jak poczta.wp.pl tylko na maxa prostsze, tak wogule ja niewiem jak ja to zrobie to bedzie cód jak mi sie uda ^^
Puciek
Jest taki fajny link http://manual.php.net i tam masz wszystko - także w temacie odierania poczty
Yarecki
Zainteresuj się tym http://www.squirrelmail.org/
borec
Cytat(Puciek @ 2004-10-01 23:22:25)
Jest taki fajny link http://manual.php.net i tam masz wszystko - także w temacie odierania poczty

fajny, szkoda ze nie dziala, a moze http://pl.php.net/manual/pl/ ?
Lukasz Luczak
Nie no....ale się uśmiałem...

Po pierwsze - nie masz wcale pojęcia o protokołach POP3 i SMTP a zabierasz się za takie zadanie

Po drugie - gdybyś choć trochę znał się na php to wiedziałbyś, że jest manual

Po trzecie - no cóż...życzę powodzenia - przyda Ci się...

A tak już całkiem na poważnie to:

do odbierania poczty musisz wykorzystać protokół POP3 i tu Ci się zacznaschody bo:

1) musisz obśługę tego protkołu uwzględnić
2) musisz uwzględnić MIME
3) musisz uwzględnić różne encoding
4) musisz uwzględnić wszelkie możliwe sytuacje wysłania błędnego maila i odpowiednio na nie reagować

Reasumując - ściągnij lepiej z neta cos darmowego bo napsianie tego samemu (tak by działąło jak należy i było bezpieczne) to zajmie Ci więcej czasu niż sprawa warta jest

Pozdrawiam
PHPSESSID
tak wogule to w manualu mało jest (dla mnie do zrozumienia) a skryptu niechce ściągać z neta bo to bezsensu, wole przesiedzieć nad tym rok i nauczyć sie tego samemu, zajażyć to niż jak jakiś palant ściągać cos i potem niewiedzieć wogule z czym to sie je ;/ sorka ale o php mam troszke pojęcia ale mailingiem sie jeszzce wogule niezajmowałem, juz doczytałem conieco i sam wiem że bedzie z tym w h** roboty ale chce to zrobić bo chce mieć skill taki jaki powinna mieć osoba zajmująca sie tworzeniem stron. Więc stary nieśmiej z tego że niemam o tym pojęcia jak ja właśnie zakładam ten topic żeby qwa mieś o tym jakieś pojęcie, nic o tym qwa niewiem ale chce wiedzieć, poto prosze was o POMOC exclamation.gif zdziepko bezsensownie sie zachowałeś ;/ btw dzienx za pomocne wiadomości tongue.gif
misterLu
polecam skorzystać z protokołu imap, jest to bardziej zaawansowana wersja pop3.
Zacznij od
http://pl.php.net/imap
polecam też RFC 2821 (SMTP) oraz RFC 2060 (IMAP).
Dokładnie nie wiem co chcesz zrobić, ale pierwszy skrypt korzystający z SMTP wziąłem z magazynu php Solutions (numer: 01 z roku 2004), artykól pt. "System powiadomień o nowej poczcie".

@Lukaszu Luczaku, czy ty masz jakis kompleks ? Napisz coś o sobie, o czym Ty masz pojęcie zamiast innym wróżyć.
kszychu
Cytat(PHPSESSID @ 2004-10-08 17:18:49)
tak wogule to w manualu mało jest a skryptu niechce ściągać z neta bo to bezsensu, wole przesiedzieć nad tym rok i nauczyć sie tego samemu, zajażyć to niż jak jakiś palant ściągać cos i potem niewiedzieć wogule z czym to sie je ;/ sorka ale o php mam troszke pojęcia ale mailingiem sie jeszzce wogule niezajmowałem, juz doczytałem conieco i sam wiem że bedzie z tym w h** roboty ale chce to zrobić bo chce mieć skill taki jaki powinna mieć osoba zajmująca sie tworzeniem stron. Więc stary nieśmiej z tego że niemam o tym pojęcia jak ja właśnie zakładam ten topic żeby qwa mieś o tym jakieś pojęcie, nic o tym qwa niewiem ale chce wiedzieć, poto prosze was o POMOC exclamation.gif zdziepko bezsensownie sie zachowałeś ;/ btw dzienx za pomocne wiadomości tongue.gif

Tak w ogóle to w manualu jest dużo, a nawet bardzo dużo, tylko Ty, ze swoim skillem nie potrafisz jeszcze tego docenić. Dlatego lepiej Dla Ciebie bedzie ściągnąć sobie jednak wiewióreczkę, czy inny gotowy program i na jego przykładzie przyjrzeć się co i jak. Samo takie uczenie się to już będzie w ch... (wiesz dlaczego pisze się przez CH?..) roboty. Możesz też po jakimś czasie spróbować tam coś dodać lub pozmieniać, co podnieśie Twój skill o kilka leveli. Co do pomocy to raczej uzyskaswz ją tu zawsze, tylko musisz wiedzieć o co pytasz i jakkiie masz problemy, a nie posty w stylu "składam samochód, pomóżcie, bo się jeszcze na tym nie znam". Z deka bezsensownie więc się zachowałeś.

misterLu: IMAP nie jest bardziej zaawansowaną wersją pop3, to zupełnie inny protokół.
misterLu
Cytat
misterLu: IMAP nie jest bardziej zaawansowaną wersją pop3, to zupełnie inny protokół.

racja, miałem na myśli 'odmianą'. Czyli protokół służący do tego samego, ale mający dużo większe możliwości.
PHPSESSID
OK OK exclamation.gif!! ;/ a niby czemu h** przez "ch" questionmark.gif ja wole "h" ;]
misterLu
piszesz niezgodnie z tradycją : http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=7510
PHPSESSID
no patrz faktycznie przez "ch" :| heh dzienx misterLu niewiedziałem że pisze niezgodnie z tradycją ;]

Dobra czyli waszym zdaniem niema sensu żebym miał sie tego uczyć, mam dać se spokuj i zająć się tym kiedyś za 100000lat jak bede wiedział tyle o php co wy questionmark.gif mam poprostu ściągnąć jakiś skrypt, przerobić go odpowiednio i dać qmplowi questionmark.gif hmmmm...
kszychu
Cytat(PHPSESSID @ 2004-10-09 13:05:13)
Dobra czyli waszym zdaniem niema sensu żebym miał sie tego uczyć, mam dać se spokuj i zająć się tym kiedyś za 100000lat jak bede wiedział tyle o php co wy questionmark.gif mam poprostu ściągnąć jakiś skrypt, przerobić go odpowiednio i dać qmplowi questionmark.gif hmmmm...

Tradycja tradycją, a pisany przez "ch" jest dłuższy! Oto dlaczego :]

Co do drugiej części Twojej wypowiedzi to nie za 100000 lat a nawet już za kilka dni. Chodzi nie o czas a osposób. Porywając się na coś, co dla niejednego z nas, nie jest dłubaniem w nosie możesz się po prostu szybko zniechęcić ogromem wiedzy i problemów, które przy tym wystąpią.
IMHO najlepszym sposobem na uczenie się jest PRZERABIANIE czegoś, co już działa. Wtedy np. widzisz dziwną funkcję, której nie znasz, szukasz w manualu co ona robi, znajdujesz i masz przy okazji sposób jak ją zastosować.
Dodam jeszcze tylko, że taka przeróbka to też nie musi być kaszka z mleczkiem i można się przy tym nieźle napocić.
PHPSESSID
DZIENX winksmiley.jpg
Nitryt14
Temat już rozpoczęty więc nie będe zakładał nowego.

Mam taki problem:

Mam funkcje "imap_open".

Są dla niej takie parametry:

$mbox = imap_open("{your.imap.host}", "username", "password");

i tak pierwsze pytanie:
username - jest to nick admina czy tylko zwykłego użytkownika który loguje się do poczty?questionmark.gif
i tak samo z wartością password questionmark.gif?

i drugie pytanie:

imap_createmailbox($mbox, {your.imap.host}INBOX.$newname");

gdzie tu mogę ustalić hasło dla użytkownika?? :/

Z góry dziękuje za pomoc!
bendi
Cytat(PHPSESSID @ 2004-10-08 18:18:49)
wole przesiedzieć nad tym rok i nauczyć sie tego samemu,

No skoro tak to przyda CI sie jeszcze to:
http://www.faqs.org/rfcs/rfc2047.html i 4 nastepne.

Powodzenia exclamation.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.