Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Upload plików ze ścieżki podanej w zmiennej bez ingerencji użytkownika (nie form)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Misplaced
Witam,
Od dłuższego czasu poszukuję metody przesłania wielu plików z katalogu użytkownika (na dysku lokanym) na serwer. Chodzi mi o metodę, która nie wymaga żadnej ingerencji użytkownika, tzn:
1. Użytkownik podaje domyślną ścieżkę z której mają być zasysane pliki, np. '/home/user/files' oraz ścieżkę na serwerze do której "polecą" zassane pliki, np. '/uploaded'.
2. Skrypt robi listing wszystkich plików (również podkatalogów) znajdujących się w podanej lokalizacji na dysku lokalnym.
3. Skrypt przesyła wszystkie pliki do katalogu na serwerze korzystając TYLKO z podanej wcześniej lokalizacji, ciągnie ją z jakiejś zmiennej, NIE z formularza za pomocą metody HTTP POST jak to bywa w przypadku standardowego uplloadu pojedynczego pliku.

Chciałem zrobić coś w rodzaju automatycznej aktualizacji plików na serwerze w momencie, w którym zmieni się zawartość katalogu użytkownika na komputerze lokalnym. Skrypt zaczyta zawartość katalogu na dysku komputera, porówna z zawartością tego co na serwerze i zaktualizuje co trzeba dogrywając/usuwając jakieś pliki. Wymagane jest oczywiście logowanie za każdym razem z tej samej maszyny, porównywanie nie tylko nazwy ale i zawartości plików, itd... ale to już inna bajka wink.gif

Czy jest w ogóle możliwe takie rozwiązanie (upload wielu plików jednocześnie, całego katalogu korzystając tylko ze ścieżki, bez ingerencji użytkownika), bo przeszukałem głęboko google w poszukiwaniu wielu fraz związanych z tematem i gdzieniegdzie ktoś podrzucił jakiś pomysł, ale nic z tego nie działa poprawnie. Próbowałem z pakowaniem do ZIPa, wrzutką na serwer i rozpakowaniem w rządanym katalogu. Byłoby to jakieś rozwiązanie, ale: 1) nie można zrobić paczki ZIP na dysku lokalnym korzystając ze skryptu na serwerze zdalnym, 2) nadaj pozostaje problem uploadu bez wykorzystania formularza...
Z góry dziękuję za zainsteresowanie tematem.
Pozdrawiam
Łukasz
Posio
W php - NIE, chyba że o czymś nie wiem. Poczytaj o apletach Java.
Misplaced
Ok. Znalazłem odpowiedź jak to zrobić w Javie z kolejnym potwierdzeniem, że w php nie ma absolutnie takiej możliwości. Szkoda trochę, przydałaby się jakaś funkcja do tego bo widzę coraz więcej zapytań o taką metodę. Dzięki za odp.

PS:
Znalazłem natomiast ciekawe rozwiązanie odnośnie uploadu większej ilości plików: http://sapphion.com/2011/11/html5-folder-u...ebkitdirectory/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.