Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Kilka pytań odnośnie frameworków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
koxu1996
Witam. Od roku już programuje w php, ogarnałem troche css, js i jquery. Jednak stwierdziłem że nadszedł czas na progress i czas skończyć z monotonnym klepaniem kodu zamiast zajęcie się główną logiką. Mój wybór padł na naukę frameworka o nazwie Yii, jednakże iż nigdy nie programowałem obiektowo (umiem teoretycznie, ale nigdy nie projektowałem nic), na razie jest mi ciężko zacząć. Poczytałem trochę dokumentacji i model MVC zrozumiałem tak: MODEL - tutaj jest cały kod obiektowy do operowania danymi i nie w sobie generowania kodu htmla; KONTROLER - zajmuje się przetworzeniem zapytania użytkownika na odpowiedni model i odpowiednie dane, a później przekazuje to do widoku. WIDOK - zawiera w sobie cały layout strony i w odpowiednich miejscach są wstawione modele. Czy oto w tym chodzi, czy może coś pokręciłem? A i zobaczyłem potęgę generatora CRUD i mam pytanie czy jest jakiś generator bez frameworka? Bo potrzebuje zrobić panel administracyjny, a klepanie wszystkiego nie ma sensu. Z góry dzięki za wyrozumiałość i pomoc
sajegib
Dam ci radę od serca, uderz w codeigniter, jest bardzo prosty, ma naprawdę dobrą dokumentację (po polsku!) i na nim najlepiej (moim zdaniem) można nauczyć się obiektówki od begginera (zakładając, że coś tam już wiesz).

Jeśli chcesz więcej info to sprawdź PW
in5ane
Potwierdzam słowa sajegib, zacznij od CodeIgniter, naprawdę prosty framework, z naprawdę dobrą dokumentacją. Poza tym wcale nie jest to złe narzędzie, jest dobrze zabezpieczone, fajnie się w nim programuje, na Github'ie jest również masa gotowych, fajnych bibliotek (to już na przyszłość). Obiektówkę naprawdę dobrze załapiesz dzięki temu framework'owi. Później, jak będziesz chciał to się przesiądziesz na brata CodeIgniter, czyli na Kohane, a dalej to już będziesz mógł spróbować kombajnów, takich jak ZendFramework. Jednakże CodeIgniter, nie jest złym narzędziem, możesz śmiało na nim pracować.
Szymciosek
Mówisz, że nigdy nie programowałeś obiektowo, znasz tylko teorię... proponuję na początek napisać coś pod OOP żeby ogarnąć co jak działa dokładnie jakie problemy można napotkać itd.
Później dopiero bierz się za jakiś FW.
in5ane
Ale właśnie pisząc we framework'ach ogarnia składnie pisania obiektowo (strzałki, nie strzałki, odwoływanie się do obiektów itp...). Ja zrobiłem to właśnie tak i dobrze pojąłem OOP.
Szymciosek
No tak, ale wypadałoby też umieć to przed tym chyba. FW nie tylko pokazuje jak pisać obiektowo, narzuca na nas pewną strukturę plików/katalogów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.