Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] wyświetlanie komunikatów (np. o wylogowaniu) bez przesyłania zmiennych metodą get
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bpawel10
Witam,

Załóżmy, że mam 2 strony: index.php i logged.php. Zawsze robiłem tak, że z pliku logout.php (odpowiedzialnego za wylogowanie) przekierowywałem użytkownika na stronę: index.php?info=logout. A na stronie głównej sprawdzałem tą zmienną i wyświetlałem lub nie komunikat "Zostałeś wylogowany".

Ostatnio zauważyłem, że na nk jest wyświetlany komunikat o wylogowaniu bez żadnych zmiennych w adresie. Jest to chyba lepsze rozwiązanie, bo po odświeżeniu strony komunikat znika, a w moim przypadku nie.

Moje pytanie: jak takie coś zrobić?
Bateria
eh... kombinować się zachciało.
Po wylogowaniu i poprawnym usunięciu sesji w pliku logout.php, musisz stworzyć kolejną sesję która będzie potwierdzać poprawność wylogowania i musi nastąpić przekierowanie do index.php
Tam natomiast jeżeli istnieje sesja którą utworzyłeś po wylogowaniu, wyświetla komunikat o poprawnym wylogowaniu i też kasuje tą sesję.
Sesje możesz zastąpić metodą $_POST. Wtedy tylko sprawdzisz w index.php czy istnieje potwierdzenie wylogowania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.