Witam, bardzo proszę o wyrozumiałość - jestem początkujący po dużej dawce czytania o relacjach i dość dużym zamęcie.
Mam taki oto problem:
Posiadam tabele pw_users:
id_user
nazwa
haslo
uprawnienie
i druga tabele pw_rzeczy:
id_element
kto
do_kogo
i inne opisujące wymiar i parametry danego elemntu, dużo ich jest a myślę że do tego problemu nie są instotne.
I teraz w czym tkwi problem:
element u mnie jest wykonywany kolejką prac, element tworzy urzytkownik jeden i odrazu trafia do usera 2, jeśli user 2 go wykona to klika i idzie do usera 3, jeśliu user 3 go wykona do klika i idzie do usera 4 i tam stop. na bierząco w komórce "kto" zapisuje i zmienia się u kogo jest ten element (user2,user3,user4).
Dodatkowo są 2 rodzaje elementów jedne po kliknięciu u usera1 idą do usera 2, a drugie idą z pominięciem usera2 do usera 3 (komórka do_kogo i tam wartości user2 lub user3).
I teraz pytanie o relacje, czy tu występuje jakaś relacja?
Bo z tego co czytałem to wydaje mi się że wystepuje relacja wiele do wielu bo element jest wykonywany przez wielu userów , a user może wykonywać wiele elementów?
Drugra sprawa to czy powiązanie jest z komórką uprawnienia (ona ma za zadanie określać czy to jest user typu 1 , 2 , 3 lub 4) w sposób wiele do wielu między "uprawnienia a kto" i między "uprawnienia a do_kogo"? czy trzeba utworzyć jeszcze jedną tabele z polami id_user i id_element czy może z polami uprawnienia i coś innego?
Prosiłbym o wyrozumiałość i pomoc, chodźby drobną,
Pozdrawiam.