Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak pomniejszacie zdjęcia do miniaturek
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
d.stp
Używam wtyczki do FF do robienia zrzutów stron www, ale oprócz tego potrzebuję zrobić miniaturkę 210x160 i 800x600. Do tej pory robiłem tak, że pomniejszałem screeny z FF w photoshopie (edycja>rozmiar obrazu), ale jakość jest bardzo kiepska, bo zazwyczaj strony którym robię zrzut są dłuższe niż szersze i później jak zmniejszę takie zdjęcie to wychodzi mi strasznie rozciągnięte...
matiit
Zmniejszaj proporcjonalnie jeśli możesz..
Jeśli nie:
http://liquidrescale.wikidot.com/

Wtyczka do Gimpa dla ulepszania nieproporcjonalnego skalowania smile.gif
d.stp
Nie mam gimpa i nie zamierzam go pobierać... jakieś inne pomysły?
matiit
Photoshop od wersji CS4 ma content aware rescale:
http://psd.tutsplus.com/tutorials/tools-ti...-photoshop-cs4/
d.stp
Próbowałem już tak, ale cuda straszne wychodzą... A w PHP da radę napisać takie skalowanie z zachowaniem jakości zdjęcia? Wiem, że da się pomniejszyć itd, ale nie wiem czy da radę zrobić, żeby zdjęcie nie straciło na jakości... Jak tak to jakiś kod najlepiej.
StrefaPi
w photoshopie możesz zawsze zmniejszyć proporcjonalnie do szerokości (jeżeli masz wysokie obrazki)

1. funkcja Image Size np. 800 px (i wysokość automatyczna jaka wyjdzie)
2. potem Canvas Size na wymagany rozmiar czyli 800 px na 600 px z przyciecięm z dołu

wszystko to wkładasz w akcję razem z Save for Web and Devices i jest...
ewka23
W MS Picture Manager masz "edytuj obraz". Tam można łatwo zmienić rozmiar obrazka.
dr_NO
@StrefaPi +1
Photoshop + dobrze nagrana akcja i mamy automat który ZAWSZE wykona to samo, tak samo smile.gif
możemy zapisać kilka miniatur jednocześnie (wymiarów ot np.) dodatkowo wybrać format zapisu i lecimy smile.gif Batchem albo Image Processorem ;D
spser
Ja używam do wszelkiego rodzaju zmian w grafice, rozmiarze Photoshopa.
d.stp
Są jeszcze jakieś inne sposoby? Najlepiej żeby było bez PHP
matiit
Napisać sobie skrypt w shellu używający imagemagick
sazian
Cytat(d.stp @ 28.04.2013, 22:25:40 ) *
Są jeszcze jakieś inne sposoby? Najlepiej żeby było bez PHP

tak klikasz prawym przyciskiem myszy na obrazku i wybierasz "Zmień rozmiar obrazków..."
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.