Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Linux
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
fiszol
Witam,

od kilku dni noszę się z zamiarem instlacji linuxa, jednak nie moge znaleźć w sobie dość argumentó aby się przekonać

Pobawiłem się już knoppixem ale to mi nie wystarczy, sęk w tym że główną argumentacją linuksowców jest jego stabilność, ja mam swojego xp od grudnia zeszłęgo roku bez anijednej zwieszki, więc też raczej stabilny jest

Sęk również w tym że pod linuksem bez wine ( a używanie wine przy 256 ram nie wygląda kolorowonie rusze 3/4 rzeczy których używam teraz ( programy graf [gimp mi się nie uśmiecha], MSSQL, 2 gierki )

Martwi mnei też mało miejsca na hdd, mogę na linucha przeznaczyć *góra* 10 gb.

Jeśli już zdecyduję się na linuksa to którego ?
Mam pod ręka redhata, mandrake'a i lycorisa

Podsumowująć, nie narzekam na swojego win xp, ale jestem ciekaw linuxa

Ktoś mnie przekona że warto w tym się babrać ?

pozdrawiam,
fiszol
escaflowne
10 giga to dla ciebie mało? Błagam...

Jak nie musisz przechodzić na Linuksa - nie przechodź. Mówisz, że twój XP chodzi jak trzeba, bez zawieszek - przyjmij moje najszczersze gratulacje.
Pobawisz się Linuksem, jak będziesz musiał albo jak będziesz chciał zdobyć nieco doświadczenia.
Żeby nie było nieporozumień: lubię w równym stopniu Linuksa i Windows (ale tylko serię NT). smile.gif

PS. Mandrake 1 2
PS2. RedHata? Znaczy się Fedora Core?
kszychu
Cytat(fiszol @ 2004-10-05 11:56:05)
Ktoś mnie przekona że warto w tym się babrać ?

Nie warto się babrać. Je¶li nie czujesz potrzeby to lepiej nie za¶miecać sobie głowy i dysku.

Pozdrawiam
spenalzo
Cytat(fiszol @ 2004-10-05 12:56:05)
Martwi mnei też mało miejsca na hdd, mogę na linucha przeznaczyć *góra* 10 gb.

WTF linuch? dry.gif

Jeżeli chodzi o Linuksa polecam Aurox 9.3, pomimo, że jest już v.10 - ale 10 ma pewne problemy (przynajmniej u mnie) z obsluga modemu neostrady an USB... Jęzeli chcesz sciagnac to www.aurox.pl ale mozesz tez kupic z roznymi gazetami. Np. ostatnio kupilem aurox 10 na 7CD za 35zł snitch.gif
fiszol
W zwyczaju mam że raczej nie kupuje softu, żadnego.. tongue.gif a tym bardziej takiego którego można znaleźć bez problemu i zassać.

napisałem że tylko 10gb, bo np redhata mam z jakimiś gadgetami i w sumie jest to 8 cd, więc w przybliżeniu po instalacji około 5gb, a pozatym to nei samym os się żyje prawda ? wiadomo że trzeba do instalować to czy tamto, i z czasem może się zacząć robić ciasno

a co do "linucha", sokoro jest winshit, to linuch tez musi być smile.gif

pozdrawiam,
fiszol
bregovic
Linux jest dobry jesli chcesz calkowitej i niezaprzeczalnej kontroli nad twoim sprzetem. Jesli chcesz mozesz wylaczyc cokolwiek by ci sie podobalo, lub dodac nowe 'cos'.

Oczywiscie zla strona calkowitej kontroli jest calkowita odpowiedzialnosc.

Jesli nie chcesz byc odpowiedzialnym za twoj komp, nie uzywaj linuxa. Linux nie dziala 'i juz'. Linux dziala jesli wlorzysz w to troche pracy i serca - z tymze Linux w przeciwienstwie do Windowsa odda uczucie.

Edit:
Co do miejsca - moj Gentoo zajmuje na prawde niewiele na dysku. Mam na Linuxa jakies 5GB, uzywam od roku tej instalacji i mam jeszcze 3-3.5 wolnych GB.
fiszol
Cytat(bregovic @ 2004-10-05 13:53:10)
Oczywiscie zla strona calkowitej kontroli jest calkowita odpowiedzialnosc.

Jesli nie chcesz byc odpowiedzialnym za twoj komp, nie uzywaj linuxa. Linux nie dziala 'i juz'. Linux dziala jesli wlorzysz w to troche pracy i serca - z tymze Linux w przeciwienstwie do Windowsa odda uczucie.

Na winde jak się wylejesz to też się wykłada, a pielęgnowana chodzi bez zarzutu, tak jak moja smile.gif

Wszystko, jeśli ma działać prawidłowo potrzebuje przeglądów, kuracji, etc, i nieważne czy jest to bmw z3, os, czy nawet nasze makówki.

pozdrawiam,
fiszol
bregovic
Widzisz ja od roku nie zrobilem przegladu, nie mialem wirusa, spyware'a ani crackera smile.gif
Slowem, od roku nie musze dbac o moj OS, poza update'ami kernela i progow tongue.gif
kszychu
Fiszol: nie p[otrafię zrozumieć o co Ci właściwie chodzi? Chcesz używać Windowsa, to używaj, nie chcesz używać linuksa to nie używaj. Osobiście zgadzam się z Tobą, że o każdy system trzeba dbać. Sam używam i Windowsa i linuksa i to, czy któryś się wykłada czy nie to tylko kwestia zabezpieczeń. Jeśli Windows chodzi Ci bez zarzutu to bardzo dobrze i oby tak dalej. Jeśli nie znajdujesz zamienników dla programów windowsowych na linuksa to nie używaj linuksa.
Jeśli natomiast kiedyś poczujesz, że potrzebujesz linuksa z takich czy innych powodów to zainstaluj sobie, a jak nie bedziesz czegoś wiedział to wtedy zapytaj na grupie. Ale nie wysylaj postow w stylu "przekonujcie mnie a ja sie bede bronil"!
fiszol
@Kszychu;

Wybacz, mea culpa.

Poprostu chciałem się dokładniej przyjrzeć linuksowi, jednak jak napisałem wcześniej - nie mogę się zdecydować

Jeśli uważasz za stosowne - wywal temat

pozdrawiam,
fiszol
spenalzo
To że aurox 10 jest na 7CD to nie znaczy że zajmuje duzo miejsca... Full instalacja 3,5 GB, a ja poprzez wybieranie tylko potrzebnych rzeczy zuzylem 2,7 GB miejsca. Poza tym aurox ma taka przewage nad np. mandrake, ze jest w większości spolszczony.
scanner
Technika "I chciałaby, i boi się".
Jeśłi masz tyle czasu, zeby się nauczyć czegoś nowego, to postaw system równolegle i po krzyku. A jesli nie, to o co chodzi?

Moje preferencje to FreeBSD i Slackware.
Używam Windowsów, Slack i Free robią za serwery gdzie sobie rezyduję niczym szef nightklubu na imprezie smile.gif
Seth
Jakis czas temu zainstalowalem na komputerze siostry (thx Marek :*), oczywiscie wbrew jej woli ;D, Slacka 10. Wczesniej chodzil tam win 2k3 i XP. Procesor to Celeron 433, 196 RAM, k.g. Vanta TNT i ku mojemu zaskoczeniu jak wczesniej nie moglem odpalic zadnego filmu tak na slacku chodza bez problemu.
To jest niewatpliwy plus linuxa, ktory nie da sie przeskoczyc na Windowsie.

Poza tym do dzisaij siostra nie wnosi sprzeciwu co do systemu na ktorym musi pracowac winksmiley.jpg
.dragonfly
Cytat
napisałem że tylko 10gb, bo np redhata mam z jakimiś gadgetami i w sumie jest to 8 cd, więc w przybliżeniu po instalacji około 5gb

"Tajemnica" tkwi w fakcie iz do instalacji z reguly (w wiekszosci dystrybucji) uzywasz tylko 3 plyt. Reszta to zrodla, niepotrzebne binarki i jakies bonusy. Po normalnej instalacji lacznie ze swap'em system zajmie ci moze 2gb. U mnie przy wybraniu prawie wszystkich pakietow w MDK wyszlo 1.9. Nowy system nie jest taki straszny jak wiele osob uwaza. Na desktop najlepiej nadaja sie: Mandrake, SuSE, Fedora, Aurox. Zycze milej instalacji :-)
fiszol
Cytat(scanner)
Technika "I chciałaby, i boi się".

Dokładnie tak tongue.gif

Zdecydowałem się że wydzierżawię mandrakowi 5 gb partycję i się troszkę pobawię smile.gif

temat można zamknąć/wyrzucić

pozdrawiam,
fiszol
PMadej
po kilku próbach równoległego korzystania z linuxa i windowsa doszedłem do jednego wniosku - jeśli chcesz się nauczyć linuxa a 9 lat windowsa w tym ci przeszkadza wywal windowsa. tak też zrobiłem i zainstalowałem na laptopie mandrake'a 10.0 community ... na początek spoko system - okienkowa konfiguracja czyli prawie jak windows ... jednak po 4 miesiącach czegoś mi brakowało ... kontroli nad hardwarem (pod mandrakiem nie działały mi klawisze funkcyjne laptopa i zewnętrzny monitor) zainstalowałem slacka i od razu wszystko działa jak należy ... dalej się uczę i wiem jedno, nie wrócę do windowsa na tym komputerze (jeden wyjątek ... mam vmware'a z win98 dla photoshopa i to jest jedyna aplikacja na wirtualnym kompie ... wine'a jeszcze nie umiem dobrze skonfigurować) a resztę znalazłem odpowiedniki programów i w niczym one nie ustępują programom spod windowsa. Slack'a trzeba ręcznie skonfigurować w dużym stopniu, jeśli chcesz go dostosować do własnych potrzeb ... ale to już trochę wymaga samozaparcia ... a co najważniejsze chęci uczenia się czegoś nowego i nie szukania "w windowsie to się robiło tak"

pozdro po wakacjach
PMadej
Vertical
A ja mam 5GB przeznaczone na windowsa xp, a 75GB na LINUXa AUROXa 9.4. Oczywiście windows jest mi potrzebny tylko po to, że jakby niektóre programy działały tylko pod wina, żebym mógł je odpalić. Tak poza tym, to cały czas spędzam na LINUXie. Też pracowałem długo przedtem na winie, ale kiedy raz spróbowałem LINUXa, nie chciało mi się wracać do niestabilności smile.gif
Jabol
Więc, jestem w moim żywiole, przekonywania niepewnych duszyczek, że windows śmierdzi 'nach Kake', a linuksior to jedyne dobre rozwiązanie. aaevil.gif
Więc powiem Ci tak, inni mają racje. Pamiętaj, 'linux is userfriendly, it just cares, who its users are' axesmiley.png (przemyśl to dobrze, bo ten cytat ma wiele znaczeń, zależy 'gdzie siedzisz') i nie musisz go instalować tylko po to, żeby się zarejestrować na linux user list (zauważyłem modę na przypinenie sobie tego numerka do podpisu czy gdzieś tam, jak by to o czymś mówiło...).
Osobiście korzystam z Gentoo i jestem kompletnie rozłożony na kolana tym, co ten system może, a raczej tym, co ja z nim i jak ja z nim mogę laugh.gif . Ale to nie jest dystrybucja dla nowicjuszy (mam ją dopiero po 4 latach z tuxem, a i tak nie instaluje się bezproblemowo). Poleciłbym Ci Auroxa, jako że jest dobrze przetłumaczony i ma porządne wspracie. Chyba oczywiście, że nie masz problemów językowych, to wtedy możesz rozważyć Fedorę.
Ale myśląc o tym, nie zapominaj o przytoczonym na początku cytacie, tym bardziej, że jak czytam chcesz się czegoś nauczyć, a nie tylko 'korzystać'. Aha, i korzystanie z linuxa to również korzystanie z jego aplikacji, dlatego poleciłbym Ci wogóle nie zaznaczać chaczyka przy opcji 'wine/wineX' (czy jak to tam sie nazywa).

Pozdrawiam
sirrus
1 sprawa :
Interesuje mnie jak w najnowszych dystrybucjach Linuxa rozwiązano problem WLAN? Na XP WLAN działa poprawnie, ale co ważne - jest banalnie prosty w konfiguracji.

Dodam że chodzi mi tutaj konkretnie o podłączenie do sprzętowego routera (D-Link 604+ z Neo) i przede wszystkim udostępnianie plików i drukarki użytkownikom (a konkretnie jednemu - mojemu ojcu ;-) Windows'ów. Tutaj chyba w pomocy przyjdzie Samba? Nie znam się na tym... czy ktoś używa takich rozwiązań, jak trudne są one w konfiguracji i czy są nie awaryjne?

--
2 sprawa :
Jest specjalne wydanie Slackware Linux - ZipSlack, które umożliwia zainstalowanie Lin-a na partycji z FAT-32. Slacka instaluje się poprzez rozpakowanie pliku, całość zajmuje ok. 100 MB i posiada większość potrzebnych programów ;-) Ciekawe...

Więcej informacji o ZipSlack tutaj
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.