Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF] Timestamp
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
razielnr1
Witam,

Chciałbym w Zend Framework zrobić timestamp (ile sekund, minut, godzin, dni, tygodni, miesięcy, lat temu) - kiedy został dodany do bazy rekord.
Czy ktoś wie jak to zrobić, czy ktoś ma jakiś pomysł?

Byłbym bardzo wdzięczny,
Pozdrawiam!
viking
Być może jak napiszesz jeszcze raz bez błędów uniemożliwiających zrozumienie treści.

http://framework.zend.com/manual/1.12/en/z...e.overview.html
razielnr1
Wybacz, pisałem o tym i myślałem o czymś innym smile.gif już poprawiłem treść.

Dzięki za link z dokumentacji Zend'a, lecz proszę o jakiś przykład bo nie bardzo wiem jak to wdrożyć, aby uzyskać wymagany przeze mnie efekt.
viking
Dalej nie rozumiem. Masz jakąś datę w bazie i chcesz podać "cośtam daodane rok, 2 miesiące i 3 dni temu" od tej daty?
razielnr1
Wygląda to tak:

Mam w bazie tabelę "answers", zawiera ona pola: answers_id, content, date, time itd.

Chcę zrobić to tak, że jak dodałem rekord do bazy np. dzisiaj o 15:00, to będzie wyświetlało w tym momencie "Dodano 2 godziny temu". Jak będzie już godzina 18:00, to będzie "3 godziny temu".
Potem 1 dzień temu, 2 dni temu, miesiąc temu itd.

Trochę się już naszukałem i nie mogę znaleźć trafnego kodu.

Chodzi tutaj o porównanie daty i czasu (kiedy był dodany rekord) z czasem teraźniejszym.
razielnr1
Jak wiesz jak to wszystko zrobić od poczatku do końca to poproszę o pomoc.
viking
To zapraszam do działu praca oferowana. Dostałeś rozwiązanie, szukaj też pod hasłem zend date relative time, są helpery do zenda które dość łatwo znaleźć.
razielnr1
Wszystko za hajs...

Dzięki za małą pomoc.
viking
Skoro nie pasują ci gotowe rozwiązania ani nawet nieszczególnie wykazujesz ochotę żeby samemu poszukać albo coś na szybko napisać, to chyba nie dziwisz się że ktoś za ciebie nie ma zamiaru odwalić darmową pracę?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.