Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Instrukcja warunkowa - poprawność zapytania
Forum PHP.pl > Forum > PHP
plove
Witam.
Cały czas nurtuje mnie pytanie o poprawność zapytania instrukcji warunkowej.
O co konkretnie mi chodzi ? Przykład:
$warunek="0";
if ($warunek="0")
{
echo 'tak';
}
else
{
echo 'nie';
}

Czy w takiej sytuacji mogę zrobić w ten sposób (pominąć "else"):
$warunek="0";
if ($warunek="0")
{
echo 'tak';
}

Czy to jest poprawne zapytanie ? Jeśli drugi warunek nie zostanie spełniony to czy warto do niego się odwoływać ?
!*!
Zacznijmy od tego że to jest zły warunek, bo do zmiennej przypisujesz a nie sprawdzasz. Poza tym, albo else jest Ci potrzebne, albo nie. To My mamy wiedzieć?
matiit
Po pierwsze to $waronek="0" zawsze zwraca true bo to przypisanie, a nie porównanie.
Chcesz prawdopodobnie użyć "==".

Zacznij od tego i sprawdź co chcesz robić dalej tongue.gif
nospor
1) Używaj bbcode
2) == a nie =
3) Tak, ELSE jest jak najbardziej potrzebny. Czasami chcesz coś robić gdy zachodzi warunek, a gdy nie zachodzi to chcesz robić coś innego.
No ale nikt ci nie każe zawsze uzywac ELSE. Jak nie potrzebujesz to nie używasz - logiczne
plove
Troszkę źle się wyraziłem z tym przykładek. Podam mój oryginalny kod który działa z else i bez else.

1. <?php
  2. $query = mysql_query("select * FROM zadania WHERE login='$myusername' ORDER BY id"); //Wypisanie zajętych terminów
  3. while($rekord = mysql_fetch_array($query))
  4. {
  5. $aktualnadata = date("Y-m-d"); //Pobiera aktualną datę w formie rok/miesiąc/dzień
  6. if($aktualnadata<=$rekord[9]) //Jeżeli aktualna data jest mniejsza od daty zlecenia to jej nie wypisuje
  7. {
  8. echo '<a style="font: 15px Calibri; color: red;">'.$rekord[8].' - '.$rekord[9].'</a><a style="font: 15px Calibri;"> '.$rekord[1].'</a><br>';
  9. }
  10. }
  11. ?>
nospor
No i super. A gdzie tu ELSE? SKoro nie potrzebowales, to nie dales - brawo.
Jaki wiec masz problem?
plove
Problem poprawności kodu, widomo że można zrobić to na wiele sposobów ale który z nich jest najbardziej odpowiedni i poprawny, no chyba że każdy sposób jest dobry.
nospor
NIe ogarniam o czym mowisz....

Pisze jeszcze raz: jak potrzebujesz ELSE, to używasz jeszcze ELSE. Jak nie potrzebujesz, to nie używasz - tu naprawdę nie ma żadnej filozofii...
plove
Ok, dzięki.
Wiem już wszystko.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.