Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]blokada submit i tablice i lenght
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nikestylex7
witam posiadam następujący problem gdy za pomocą mojego skryptu usunę jakieś dane z tablicy to mój skrypt nie dodaje komunikatu i nie zmienia submita. Zliczam tam dlugość tablicy gdy jest pusta czyli wartość 0 powinno mi dodać komunikat i zmienić submit oto kod:

1. $(document).on('click', '.del', function(){
  2.  
  3. var group = getGroupId(this.className);
  4. delete values[group];
  5. delete names[group];
  6. delete groups[group];
  7. delete types[group];
  8. nums.filter('.grupa-' + group).removeClass('highlight');
  9. $(this).parent().remove();
  10. calculate();
  11.  
  12. if(values.length==0)
  13. {
  14. var e=document.getElementById("n");
  15. k="<div id='komunikaty'><div id='komunikat2'>Dodaj spotkanie</div></div>";
  16. e.innerHTML=k;
  17. document.getElementById("zatwierdzz").disabled=true;
  18. }
  19. });
PrinceOfPersia
wstaw więcej kodu, albo rzuć adresem czy wklej na jsfiddle.net
nikestylex7
nie wiem czy jest sens ponieważ wiem że błąd jest gdzieś tutaj, a dokładniej tu:

1. if(values.length==0)
  2. {
  3. var e=document.getElementById("n");
  4. k="<div id='komunikaty'><div id='komunikat2'>Dodaj spotkanie</div></div>";
  5. e.innerHTML=k;
  6. document.getElementById("zatwierdzz").disabled=true;
  7. }
  8. });

nie wiem jakieś pomysły?
PrinceOfPersia
1. zatwierdzz przez 2 z?
2. console.log po każdej linijce i zobacz co masz (trochę jak var_dump czy print_r w PHP)
kamil4u
Kod
delete values[group];

delete jest "niebezpieczne" - poczytaj o tym: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Ja...perators/delete
W ogóle nie polecam tego używać.

Cytat
nie wiem czy jest sens ponieważ wiem że błąd jest gdzieś tutaj, a dokładniej tu:

To wiesz, gdzie jest błąd czy się pytasz smile.gif ? Wrzuć to na jsfiddle.net
nikestylex7
Tak przez dwa z. Kamil czy trzeba wrzucić cały kod czy tylko to co tutaj bo pisze z telefonu i nie mam jak całego wrzucić.
kamil4u
Cytat
Tak przez dwa z. Kamil czy trzeba wrzucić cały kod czy tylko to co tutaj bo pisze z telefonu i nie mam jak całego wrzucić.

To jak będziesz przy kompie to wrzuć - razem z HTML. Na moje oko błąd masz gdzie indziej - niż w if-ie, którego przytoczyłeś.

Wrzuć w tego if-a alert-a na początku i sprawdź czy w ogóle wchodzisz w tego if-a. I sprawdź konsolę błędów.
nikestylex7
konsola czysta lecz po dodaniu alert zauważyłem że nie wchodzę w skrypt.

zrobiłem inaczej. Zamiast "0" wpisałem null. Wszedłem w skrypt wyskoczył mój alert wszystko zadziałało lecz wyskoczyło to po każdym kliknięciu onclick .del a powinno jak values bedzie puste. Z tym napotkałem kolejny problem. Skrypt jest obsługiwany nieograniczenie wiele razy czyli mogę usunąć sto grup to skrypt aktualnie bedzie odwoływał się do każdej poszczególnie dlatego że pobiera od każdego poszczególną klase. Związku z powyższym mam pytanie. Jak zrobić żeby powyższy if wywoływał się gdy pstatnia wartość value zostanie usunięta?

?
PrinceOfPersia
a nie prościej wrzucić cały kod?
ale jak sobie chcesz... :|
kamil4u
Ostatnią wartość usuwaj poprzez pop() i powinno być ok.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.