Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]czy da się nadać MIME za pomoca PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fejt
Witam mądrych.
Zrobiłem sobie import do .xls ale wyskakuje mi blad ze zly typ pliku gdyz to tekst w formacie tabeli html.
Czy da sie za pomoca PHP nadac mime plikom podczas zapisywania/edycji?

Wyczytalem tylko o sprawdzaniu przy uploadzie ale na tej podstawie nic mi do glowy nie przychodzi jak moj problem rozwiazac.

dzieki.
fate
Hej odsiweże temat bo nie daje mi spokoju moze ktos wie a moze to juz nie dział przedszkole, bo zdaje coraz trudniejsze pytania i coraz rzadziej ktos mi wogole odpowiada facepalmxd.gif
lobopol
Ok po pierwsze to zrobiłeś export do xls, ale w jaki sposób? xls jest formatem microsoftu więc ma absolutnie inny format niż plik tekstowy. Do samego exportu/importu plików xls masz gotowe phpowe biblioteki.
fejt
dzieki za odzew

Sciagnalem te biblioteki ale poki co nie chce ich stosowac z/w na mala wage mojego portalu nie potrzebuje profesjonalnych rozwiazan jeszcze a chce sie jak najwiecej uczyc wypatrzylem gdzies taki sposób:
Cytat(fejt @ 1.05.2013, 13:07:27 ) *
tekst w formacie tabeli html.

i zapisuje za pomoca fwrite z rozszezreniem .xls czyli nadal jest to format pliku tekstowego nieportawnie sie wyrazilem.
po otwarciu wyskakuje komunikat po kliknieciu OK dane sa w odpowiednich komorkach.

Zaznaczam ze nie zalezy mi na formatowaniu tekstu funkcjach itd jedynie chodzi o eksport tabeli do xls zeby potem mozna sie bylo bawic w excelu w filtrowanie itd.
bawilem sie w fputcsv ale ten format ma wade w postaci ucinania zer z ciagow jak np 000232 oraz 2 kwestia z tego co zrozumialem i mi wyszlow skrypcie (moze nieumiejetnym) to znak ktory stosujemy do rozdzielania np ; nie moze sie pojawic w danych ktore zapisujemy.

Moze ktos wie jak zapisac zmienic to mime zeby nie wyskakiwalo wkurzajace okienko?
!*!
Export danych do formatu xls czy jakiegokolwiek innego nie polega jedynie na zapisaniu pliku z odpowiednim rozszerzeniem.
Użyj gotowych bibliotek, w końcu po to powstały http://phpexcel.codeplex.com to nie jest zabawa na 15 minut.
fate
racja, tyle ze póki co jak nie znajde tu odpowiedzi to przeboleje ten komunikat i bede uzywal jak jest.
chce po prostu uzyc takiego "oszukanego" prostackiego i leciutkiego sposobu na wlasny uzytek (po takim eksporcie robie zapisz jako i wuala) wiec jezeli ktos wie czy i jak da sie zmieniac to MIME to prosze o odpowiedz
!*!
Tylko że tu nie chodzi o sam typ mime, bo windows i tak leci po rozszerzeniach. Po prostu w pliku XLS musi być jeszcze coś, aby był poprawnie identyfikowany i to "coś" właśnie dodają i tworzą gotowe biblioteki (obstawiałbym dodatkowe tagi).
Poza tym nie widzę problemu w którym po "zapisz jako" pojawia się okno z zapisem tak wygenerowanego pliku.
fate
mozliwe ze mime nie zalatwiloby tu sprawy ale jak nie sprawdze to sie nie dowiem:) skromna mam wiedze w tym temacie wiec edukcyjnie. na wlasny uzytek od budy przeżyje a jak bede potrzebowal pod publike to oczywiscie po co wymyslac cos co jest juz dobrze wymyslone.
dzieki za zainteresowanie tematem i debate. Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.