Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formularz i licznik zamównień
Forum PHP.pl > Forum > PHP
JOzEk9
Witam. Jestem nowy na forum, gdyż nie mam pomysłu jak zrobić pewien formularz, przejdę do rzeczy:

Ma to wyglądać tak:
1. Klient wysła sms w DP i kod zwrotny wpisyje w formularzu i klika Wyślij, jeżeli poprawny to przekierowuje go do następnej strony, gdzie podaje Imię oraz e-mail
2. Ja dostaje jego dane do bazy danych, A klient otrzymuje e-mail z danymi do przedmiotu który kupił i tu mam problem,

Jak zrobić takie coś żeby dostał takową wiadomość na e-mail z daną treścią? Danych przedmiotu jest kilka i chodzi o to żeby skrypt losowo wybrał jedne dane do przedmiotu i wysłał na e-mail (ze stu podanych różnych danych do danego przedmiotu, dane mogą być kilka krotnie wysyłane do różnych uzytkowników).

Następna sprawa to licznik (liczników wgl nie ogarniam) Licznik ma liczyć ilość kupionych przedmiotów na mojej stronie i nie wiem jak to powiązać jedno z drugim.

Nie proszę o skrypt tylko o opisanie jak to zrobić, z góry dziękuję i pozdrawiam.
joordan
Jeśli chodzi o losowe wygenerowanie opisu z bazy to dajesz w zapytaniu na końcu sql

1. ORDER BY RAND()
  2. \\np
  3. SELECT opis_przedmiotu FROM wystawione_na_sprzedaż
  4. WHERE id='.$_GET['id_przedmiotu'].'
  5. ORDER BY RAND()
  6. LIMIT 1

Majcon
joordan co do zliczenia to raczej
  1. SELECT COUNT(*) AS `ttt` FROM `tabela` WHERE `sprzedano`=1

Chyba że nie ma pola typu sprzedano ;>
Wazniak96
I tak musisz kolego trzymać gdzieś dane co, komu i kiedy sprzedałeś w razie jakichkolwiek nieprzyjemności. Jeżeli to ma być niewielki serwis ze sprzedażą +- 100 przedmiotów na miesiąc to dane wiele miejsca nie zabiorą. I wtedy po tej tabelce liczysz sposobem takim jak podał Majcoch. smile.gif

Jeżeli już potrzebujesz zsumować te pola to nie trzeba bawić się w żadne pętle.
  1. SELECT SUM(sprzedano) FROM xxx
joordan
Macie racje najlepszy kod to taki który zawiera najmniej kodu tongue.gif
JOzEk9
Hmm kurde. Mam cały formularz i na podany email kupiec dostaje wiadomość z zmiennej $db i mam takie coś @$db = new mysqli('localhost', ....)
w bazie danych mam 5 kont do wejscia do serwisu (login i hasło). I ono mi wysyła ma email kienta wszystkie 5 kont a ja chce aby wysyłało 1 losowo z tych 5 i za nic w świecie nie da rady, mysql słabo ogarniam w w php brak mi juz pomysłu jak to zrobić...
Wazniak96
cos takiego, uzupełnij wszystkie dane i przeczytaj parę kursów... MySQLi jest obiektowym modułem(może źle to nazwałem) połączenia z MySQL. Zapytania SQL pozostają nie zmienne.
  1. @$db = new mysqli('localhost', ....); //połączenie
  2. $query = $db->query("SELECT * FROM tabela ORDER BY RAND() LIMIT 1"); //zapytanie
  3. $data = $query->fetch_assoc(); //przetworzenie danych do tablicy $data
  4. $db->query("UPDATE tabela SET sprzedano+='1' WHERE przedmiot='{$data['przedmiot']}'"); //dodanie kolejnego kupna przedmiotu

A teraz kod na liczenie
  1. $przedmiot = 'cegła'; //przedmiot
  2. $query = ("SELECT SUM(sprzedano) AS ile WHERE przedmiot='$przedmiot'"); zapytanie sumujace
  3. $data = $query->fetch_assoc();
  4. $ile = $data['ile'];

Radzę chociaż raz przejrzeć te kursy bo nikt za każdym razem Ci kodu nie bd dawał...
JOzEk9
Wiadomo jak coś się chce nauczyć to trzeba się uczyć. Tylko ten kod mi jest do wieczora potrzebny i daltego. Dziękuje za pomoc i na pewno będę czytał o tym (mam w domu PHP i MySQL Tworzenie stron WWW - dział PHP juz przerobiłem teraz ogarniam MySQL) Jeszcze raz dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.