aras16
2.05.2013, 17:13:55
Cześć. Zbudowałem prostą, relacyjną bazę danych. Baza składa się z 4 tabel: ksiazki, wydawnictwo, nazwisko, kategoria.
Tabela książki zawiera kolumny opisujące książę (tytuł, nazwisko itp.), w kolumnach wydawnictwo, nazwisko oraz kategoria przechowywane są ID odpowiednich wartości. W tabelach wydawnictwo, nazwisko, kategoria przechowuję ID oraz odpowiednio nazwiska, wydawnictwa i kategorie.
Moje pytanie: w jaki sposób dodać do takiej bazy rekord? Tak aby w tabeli książki zostały zapisane odpowiednie ID wydawnictwa, nazwiska, kategorii, oraz zapobiec powtarzaniu się w tabelach wydawnictwo, nazwisko, kategoria wartośći.
Np. Chcę dodać drugą książkę autora o nazwisko Nowak, a więc muszę przepisać jedynie jego ID z tabeli nazwisko, i nie tworzyć drugiego rekordu Nowak w tabeli nazwisko.
lobopol
2.05.2013, 17:19:27
Robisz dokładnie to samo co dla bazy nierelacyjnej tylko zamiast "nazwiska" tekstowego wstawiasz id jemu odpowiadającemu z odpowiedniej tabeli. To jest cała filozofia.
aras16
2.05.2013, 17:32:42
Mogę to zrobić za pomocą jednego zapytania INSERT INTO? Chcę żeby ID się wpisywało automatycznie do tabeli książki, jeśli dane nazwisko, kategoria, wydawnictwo już istnieje.
lobopol
2.05.2013, 17:46:46
Zależy co dokłądnie, ale jeżeli chcesz dodać już istniejące klucze do nowej książki to tak.
aras16
2.05.2013, 18:02:06
Chcę skonstruować zapytanie/zapytania tak, że jak podam nazwisko Nowak (i to nazwisko istnieje już w tabeli nazwisko), to w tabeli książki automatycznie zostanie zapisane ID Nowaka. 2 przypadek - nazwisko Nowak nie istnieje, i tutaj pewnie muszę dodać nazwisko do tabeli nazwisko, i chcę żeby w tabeli ksiazki id Nowaka pojawiło się automatycznie. I czy jestem w stanie to zrobić za pomocą zapytań SQL, czy muszę jeszcze użyć PHP?
lobopol
2.05.2013, 18:05:19
To musisz postąpić krokowo:
1. Puszczasz formularz dodawania
2. sprawdzasz czy w tabeli nazwiska jest takie jak wpisałeś
3. Jeżeli tak bierzesz jego id
4. Jeżeli nie dodajesz takie nazwisko i bierzesz jego id
5. Tworzysz zapytanie dodające książkę wstawiając id z punktu 3/4
6. dodajesz wpis
Tak się to robi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.