Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][AJAX][PHP] Designer aplikacji PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
amendo
Dzień dobry. Chcę na własny użytek stworzyć pewną aplikację internetową. Jako iż trochę już robiłem w PHP to ten język chcę też wybrać.

Jednak problem w tym, że w takiej aplikacji będę używał wiele buttonów, tabelek i innych popularnych kontrolek. Pisanie wszystko ręcznie "spod notatnika" i łącznie z html jak to robiłem do tej pory wydaje mi się mozolne i trochę bezsensu.

Dlatego moją uwagę zwróciło asp.net, gdzie możemy w opcji "designera" nałożyć odpowiednie kontrolki, przypisać akcje itp podobnie jak w projektowaniu aplikacji desktopowych. Jednak nie mam obecnie czasu na naukę nowych technologii.

I tu pytanie. Czy używacie jakiegoś środowiska designera, "drag on drop" czy jak to tam zwał w PHP? Tak by móc bezpośrednio nałożyć kontrolki, ustawić ich parametry, pobierać w funkcjach ich zawartość czy inne udogodnienia, no i by mieć wygenerowaną gotową stronę?

W necie znalazłem designery php, ale nie wiem na ile one są użyteczne. Nie chcę programu do robienia stron typu "połóż tekst, ustaw kolor, zapisz w .html i sie ciesz webmasterze", tylko po prostu ułatwienie, przyspieszenie pracy by pisanie aplikacji nie opierało się na edytorach tekstu, tylko by mieć gotowe komponenty.

Pozdrawiam
lobopol
Krótka odpowiedź nie, długa odpowiedź używanie takich designerów jest po prostu złe, powstają kody potworki których nie będziesz w stanie utrzymać. Dobre ide bardzo przyspiesza prace i o wiele szybciej idzie coś dobrego napisać niż wyklikać (szczególnie używając frameworków takich jak symfony 2)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.