Dzień dobry. Chcę na własny użytek stworzyć pewną aplikację internetową. Jako iż trochę już robiłem w PHP to ten język chcę też wybrać.
Jednak problem w tym, że w takiej aplikacji będę używał wiele buttonów, tabelek i innych popularnych kontrolek. Pisanie wszystko ręcznie "spod notatnika" i łącznie z html jak to robiłem do tej pory wydaje mi się mozolne i trochę bezsensu.
Dlatego moją uwagę zwróciło asp.net, gdzie możemy w opcji "designera" nałożyć odpowiednie kontrolki, przypisać akcje itp podobnie jak w projektowaniu aplikacji desktopowych. Jednak nie mam obecnie czasu na naukę nowych technologii.
I tu pytanie. Czy używacie jakiegoś środowiska designera, "drag on drop" czy jak to tam zwał w PHP? Tak by móc bezpośrednio nałożyć kontrolki, ustawić ich parametry, pobierać w funkcjach ich zawartość czy inne udogodnienia, no i by mieć wygenerowaną gotową stronę?
W necie znalazłem designery php, ale nie wiem na ile one są użyteczne. Nie chcę programu do robienia stron typu "połóż tekst, ustaw kolor, zapisz w .html i sie ciesz webmasterze", tylko po prostu ułatwienie, przyspieszenie pracy by pisanie aplikacji nie opierało się na edytorach tekstu, tylko by mieć gotowe komponenty.
Pozdrawiam