Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Zapisywanie danych z bazy w zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Miszczklawiatury
Hej. Jestem bardzo nowy, jeśli chodzi o PHP i MySQL i dopiero nauczyłem się podstaw podstaw - robienia tabelek, wywoływania komend SQL przez PHP. Także proszę nie bić, jeśli zapytam o banalną rzecz biggrin.gif. A zapytam.

Do rzeczy: udało mi się już, tak jak napisali w książce, z której się uczę, wypisać wyniki z zapytania MySQL do arraya w PHP, za pomocą pętli foreach.

Następnie, przez parę godzin męczyłem sie z następującym problemem:
1. Jak zapisać jakąś wartość z bazy danych w pojedynczej zmiennej? Przypuśćmy, że mam prostą tabelkę, składającą się z 2 kolumn: id i wiek. Jak zapisać wiek osoby, która ma na przykład id = 3, w zmiennej $wiek?
Próbowałem już od wielu stron to podejść, za każdym razem występował błąd 'object to string conversion' albo coś podobnego, albo po prostu kod nie działał.

Jeśli ktoś byłby aż tak cierpliwy, to interesuje mnie też:
2. W zmiennej $i mam jakąś liczbę. Chcę następnie zapisać w zmiennej $wiek wiek osoby o id = $i . Jak to najłatwiej zrobić?

Oto najbardziej 'zaawansowany' kod do odczytywania danych z bazy, jaki napisałem (odczytuje tekst, a teraz bardziej chodzi mi o liczby wink.gif ):

1. $sql = 'SELECT text FROM dowcipy';
  2. $result = $pdo->query($sql);
  3.  
  4. while ($row = $result->fetch())
  5. {
  6. $zarty[] = $row['text'];
  7. }
  8.  
  9. include "plikwypisujacytekstzbazy.html.php";

Z góry wielkie dzięki z wszelką pomoc, bo strasznie sie z tym męczyłem biggrin.gif
nospor
Tak to jest skoro się pisze kod, które się w ogóle nie rozumie.... skoro potrafisz zapisać wynik do tablicy to czemu nie potrafisz do zmiennej?

1. $row = $result->fetch();
  2. $wiek = $row['wiek'];
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.