Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: input text
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
slash^
Nie wiedziałem do końca jak nazwać temat, gdyż nie jestem pewny jak to się nazywa, czy jest to zagadnienie js czy css.

Jak stworzyć efekt niezaznaczalnego, "szarego" tekstu w polu input value, tzn
czasami jest tam tekst podpowiadający co można tam wpisać (np. podaj imię) i znika w chwili wpisania pierwszej litery, innym razem jest tekst jako autouzupełnienie, tzn wpiszemy np. nocleg k (a jako uzupełnienie pojawi się kraków), zaznaczajać tekst nie można zaznaczyć tej części która jest podpowiedzią.

Mam nadzieje, że nie namotałem za bardzo smile.gif
rocktech.pl
Witam.

1. <input name="szukaj" placeholder="nocleg" />

Warto wydrukować i poczytać do poduszki smile.gif --> atrbut placeholder

Cytat
The placeholder attribute represents a short hint (a word or short phrase) intended to aid the user with data entry when the control has no value. A hint could be a sample value or a brief description of the expected format. The attribute, if specified, must have a value that contains no "LF" (U+000A) or "CR" (U+000D) characters.

W wolnym tłumaczeniu:

Cytat
Atrybut placeholder reprezentuje wskazówkę (słowo krótka frazę) mającą naprowadzić użytkownika na wartość pola kiedy nie ma ono wartości. Wskazówka może być przykładową wartością albo krótkim opisem spodziewanego formatu. Atrybut ten, jeśli podany musi mieć wartość nie zawierająca znaków sterujących "LF" (U+000A) i "CR" (U+000D).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.